FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

'Thalassotherapia je simbol Opatije i zdravstveni i znanstveni brend Hrvatske'

ZAGREB, 3. listopada 2022. (Hina) -Thalassotherapia Opatija - Specijalna bolnice za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma obilježila je u subotu 65 godina osnutka svečanom akademijom u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji, u nazočnosti ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac.

Ova ustanova postala je simbol Opatije i regije, ali i zdravstveni i znanstveni brend Hrvatske, naglasila je ministrica Brnjac. Zdravstveni turizam jedan je od generatora razvoja cjelogodišnjeg turizma, a cilj Ministarstva je ojačati taj vid turizma. U primorju se razvijaju klimatsko zračne terme, a u kontinentu termalne rivijere, kao pokretači razvoj regija, dodala je.

"Zdravstveni turizam je jedan od najbrže rastućih tipova turizma i može biti okosnica oko koje se gradi održivi turizam. Hrvatsku želimo pozicionirati kao destinaciju zdravlja", poručila je ministrica Brnjac.  Ravnatelj Thalassotherapije Viktor Peršić istaknuo je da uspjesi ove ustanove dokazuju kako se isplati ulaganje u izvrsnost, a  znanje je preduvjet svih uspjeha.

Podsjetio je da je Thalassotherapija osnovana 1957. godine na inicijativu dr. Čedomila Plavšića. Devedesetih godina prošlog stoljeća Primorsko-goranska županija, kao osnivač ove ustanove, pripremila je plan za povratak Opatije na nekadašnje razine značenja kao zdravstvenog centra, rekao je ravnatelj Peršić, dodavši da je župan Zlatko Komadina pružao podršku ustanovi od tog razdoblja do danas.

"Prolazili smo kroz uspone i padove i pomicali granice, a motiv nam je bio gurati medicinu u budućnost", zaključio je Peršić.

Thalassotherapia Opatija i Referentni centar za kardiološku rehabilitaciju Ministarstva zdravstva

"Kao osnivači nismo pružali otpor idejama i promjenama", rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, dodavši da su se u području zdravstva odlučili za izvrsnosti stalni napredak.

"Uložili smo u prostore, opremu, ali, što je najvažnije, u kadar. I to ne samo u ovoj Thalassotherapiji, nego i u svih osam županijskih ustanova u zdravstvu. Zbog toga su one nerijetko referentni centri i nastavne baze medicinskih fakulteta i sveučilišta", istaknuo je Komadina.

Čestitke Thalassotherapiji su uputili i tajnica Ministarstva zdravstva Marija Bubaš, gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin i ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić.

Thalassotherapia Opatija je 1998. godine postala Referentni centar za zdravstveni turizam i medicinski programirani odmor Ministarstva zdravlja RH te stekla status nastavne baze Medicinskog fakulteta u Rijeci i Medicinskog fakulteta u Osijeku.

Godine 2010. postala je i sjedište Klinike za liječenje, rehabilitaciju i prevenciju bolesti srca i krvnih žila Medicinskog fakulteta u Rijeci. Od 2011. ima u svojoj ponudi i magnetsku rezonanciju te višeslojnu kompjuteriziranu tomografiju. Godine 2012. se tu  osniva Referentni centar za kardiološku rehabilitaciju Ministarstva zdravstva.

(Hina) xdsil ysp

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙