FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kuća Ivane Brlić Mažuranić - 16 milijuna kuna za spas vrijedne kulturne baštine

SLAVONSKI BROD, 7. srpnja 2022. (Hina) - Projekt obnovljene kuće obitelji Brlić u kojoj je živjela i stvarala Ivana Brlić Mažuranić, vrijedan 16 milijuna kuna, u četvrtak je u Slavonskom Brodu predstavljen javnosti.

Projekt je 85 posto financiran nepovratnim novcem iz Europske unije.

Zdanje koje je vapilo za obnovom Grad Slavonski Brod uspio je, nakon višegodišnjih pregovora, otkupiti od nasljednika 2011. godine, kada su počeli prvi zahvati na obnovi krovišta i fasade zgrade koja je važan dio identiteta središnjega gradskog trga.

Obnova toga zaštićenoga kulturnog dobra intenzivirala se 2016. godine, kada je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije kao upravljačko tijelo za Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ donijelo odluku o financiranju projektnog prijedloga „Integrirani program – Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić“.

Gradonačelnik Mirko Duspara rekao je da je to jedna od rijetkih obnova u sklopu koje je obnovljen i izvorni namještaj kojim se koristila Ivana Brlić Mažuranić.

"Imamo nešto što nema nitko - spojili smo tradiciju i moderno, multimediju. Posjetitelji vrlo lako mogu proći cijelu kuću i u svakoj prostoriji ući u aplikaciju i saznati što se u njoj nalazi, čemu je ona služila, što se u njoj događalo, koje su osobe boravile. Tu su između ostalih bili Josip Juraj Strossmayer, Josip Stadler, ban Mažuranić. Najveća imena onog vremena su bila u ovoj kući", rekao je Duspara.

Središnji dio je na prvome katu, na kojem je autentično obnovljen prostor u kojem je živjela obitelj Ivane Brlić Mažuranić. Prvi put uređeno je potkrovlje koje bi, kao i konstrukcijski ojačan podrum, trebalo biti namijenjeno raznim kulturnim programima, a prizemlje će uglavnom zadržati svoju dosadašnju namjenu kroz programe Galerije Becić.

"Zamišljeno je da ljudi ovdje dolaze i borave, ne samo u Dane Ivane Brlić Mažuranić. Cilj je da s ovom kućom Ivanino djelo živi i dalje. S ovim prostorom grad bi trebao biti privlačan za turiste i školsku djecu. Bilo bi dobro da se u školske kurikulume gradskih i županijskih škola uvrsti obavezni posjet kući Ivane Brlić Mažuranić i spomen-domu Dragutina Tadijanovića. To nema nijedan drugi grad", istaknuo je Duspara.

Najavio da će posjet kući Brlić idućih nekoliko dana biti besplatan, a zatim će se naplaćivati ulaznice iz kojih će se sufinancirati održavanje vrijednog objekta.

Na prigodnoj svečanosti, osim mnogih djelatnika ustanova u kulturi, bio je i brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

Kuću Ivane Brlić Mažuranić posjetitelji će moći razgledati ponedjeljkom od 10 do 14 sati, od utorka do petka od 11 do 19 sati, a subotom od 10 do 14 sati. Nedjeljom i blagdanom zatvorena je za posjetitelje.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙