FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zelena alternativa zatražila produženje javne rasprave o NE Krško

ZAGREB, 9. lipnja 2022. (Hina) - Zelena alternativa – ORaH zatražila je u četvrtak produženje javne rasprave o produženju rada nuklearne elektrane Krško jer nije zadovoljila sve proceduralne obaveze, što uključuje ponovno organiziranje javnog izlaganja o mogućem utjecaju na okoliš.

Na javnom izlaganju održanom 27. svibnja nisu bili nazočni i predstavnici jedinica lokalne samouprave na koje bi produženje rada imalo utjecaja, tako da nisu zadovoljene zakonske odredbe o javnoj raspravi, ističe se u priopćenju.

Kako bi se javna rasprava provela sukladno zakonu, prema članku 19. Uredbe o informiranju i sudjelovanju javnosti „obavezno se osigurava nazočnost i sudjelovanje predstavnika nositelja zahvata, voditelja izrade studije, projektanta, i predstavnika lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave na čijem području se provodi javna rasprava i javno izlaganje“.

Ponavljanjem javnog izlaganja s primjerenim pozivom javnosti, posebno predstavnicima lokalne samouprave s cijelog područja mogućih utjecaja zahvata, osiguralo bi se izbjegavanje dugotrajnih i, po ugled Republike Hrvatske štetnih, međunarodnih procedura unutar tijela Konvencija UN-a  o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica i Aarhuške konvencije, kojima bi mogli pribjeći predstavnici zainteresirane javnosti nezadovoljni opisanom provedbom javnog izlaganja.

Javna rasprava u Hrvatskoj, tijekom koje građani i institucije u RH mogu uputiti svoje prijedloge i primjedbe, otvorena je do 10. lipnja. 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙