FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar - Istraživanja o korištenju geotermalnih izvora

VUKOVAR, 31. svibnja 2022. (Hina) - Gradske vlasti Vukovara u iduće dvije godine provest će istraživanja te ishoditi potebne dozvole s ciljem korištenja geotermalnih izvora energije na području Vukovara  za što su osigurana i sredstva iz EU projekta, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u gradskoj upravi.

Vukovar se javio na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za program  "Energija i klimatske promjene" koji se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. i prijavio projekt "Čista energija za Vukovar", pojasnio je gradonačelnik Ivan Penava.

Ukupna vrijednost projekta je  više od 1.953.000  kuna, a bespovratna sredstva koja je grad Vukovar povukao više od  1.636.000 kuna, odnosno 83,76 posto.

„Krajnji cilj projekta, ako rezultati istraživanja to pokažu, je jeftinija toplinska energija za stanare višestambenih objekata na području Vukovara. Projekt je vrlo zahtjevan, no potencijal je definitivno tu, a njega smo dokazali i ranijim studijama još iz 2017. godine  kada smo radili analizu geotermalnih bušotina gdje smo dobili zaista zadovoljavajuće parametre. Sami geolozi znaju da područje Vukovara pripada Panonskom bazenu koji ima geotermalni potencijal, a od tih istraživanja očekujemo da nam to dodatno potvrde.“, rekao je Penava.

Vukovarske gradske vlasti projekt planiraju provoditi u suradnji s gradskim tvrtkama Tehnostan i Vukovarskom razvojnom agencijom VURA. te s islandskim partnerom, tvrtkom - EFLA Consulting Engineers.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙