FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ORaH: Tri su nužna uvjeta za razmatranje produljenja rada NEK

ZAGREB, 28. svibnja 2022. (Hina) - Stranka Zelena alternativa – ORaH u povodu početka javne rasprave o produljenju pogonskog vijeka nuklearne elektrane Krško (NEK) izvijestila je da je prije donošenja bilo kakve odluke o 'nuklearki' i eventualnom produljenju njenog radnog vijeka potrebno zadovoljiti najmanje tri uvjeta.

Dosadašnje izvještavanje javnosti i i jedinica lokalne i područne samouprave u zoni rizika moguće havarije NEK-a nije bilo prihvatljivo i treba svakako ponoviti procedure javnog uvida i izlaganja u okviru javne rasprave u Republici Hrvatskoj, navodi ORaH.

Potom je nužno javnosti na transparentan način pružiti uvjerljiv dokaz sigurnosti objekta u slučaju potresa. Vlasnici NEK-a moraju javnosti predstaviti razumljivu i vjerodostojnu policu osiguranja koja bi obuhvatila direktne i indirektne troškove za slučaj potresa.

Konačno, apsolutno je neophodno, uslijed povećanog rizika zbog starosti elektrane, osigurati pojačani nadzor javnosti i provođenja preventivnih mjera za slučaj havarije, smatra ORaH.

Apeliraju da se razmotri eventualno produljenje do maksimalno deset godina, koje smatraju primjerenijim od predloženog produljenja od dvadeset godina, a i to produljenje je primjereno tek nakon uspješno provedenog “povremenog sigurnosnog pregleda“ koji je u tijeku.

Tijekom dosadašnjeg rada elektrane, a prema Zakonu o zaštiti od ionizirajućeg zračenja i nuklearnoj sigurnosti, neophodno je bilo, dodaju, provoditi desetgodišnje “povremene sigurnosne preglede” koji su neophodni uvjet je za produljenje pogonskog vijeka elektrane svakih deset godina.

U predstavljenim materijalima se navodi: “U skladu sa zahtjevima NEK je uspješno proveo dva periodična sigurnosna pregleda, prvi 2003. i drugi 2013. godine, koje je odobrila Uprava Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost. Strateške sigurnosne procjene u sklopu periodičnog sigurnosnog pregleda potvrdile su da je elektrana sigurna i da može sigurno raditi do sljedećeg periodičnog sigurnosnog pregleda. Treći periodični sigurnosni pregled trenutačno je u tijeku i bit će dovršen 2023. godine.”

Odluku o produljenju rada Nuklearne elektrane Krško za dvadeset godina (2023.-2043.) zaustavila je na sudu koalicija slovenskih udruga a sud je odredio kao uvjet za pravovaljano donošenje takve odluke (uspješnu) provedbu strateške procijene utjecaja na okoliš. I posebno treba istaknuti da je NEK jedina nuklearka u EU koja je smještena na seizmički aktivnoj/riskantnoj lokaciji, priopćio je ORaH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙