FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD traži rješenje za nestašicu adaptiranog mlijeka za dojenčad

WASHINGTON, 11. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Problemi u nabavi, inflacija i opoziv prouzročili su nestašicu adaptiranog mlijeka za dojenčad u SAD-u, prislivši skupinu maloprodajnih kompanija da racioniraju njegovu prodaju.

Prodaja je ograničena nakon što je glavni dobavljač Abbott Laboratories u veljači povukao neke proizvode iz pogona u Michiganu, uključujući Similac, zbog pritužbi na bakterijske infekcije kod dojenčadi.

Kompanija je u utorak priopćila da „čini sve” kako bi riješila problem nestašice, uključujući davanje prioriteta njihovoj proizvodnji i zračni transport iz pogona u Irskoj koji ima certifikat američkog regulatora za lijekove.

Glasnogovornik Abbott Laboratoriesa naglasio je i da blisko surađuju s Upravom za hranu i lijekove (FDA) na pokretanju proizvodnje u Michiganu. Nijedna formula u distribuciji nije bila pozitivna na bakterije, navodi tvrtka.

Proizvođač Similaca vodeći je dobavljač mliječne formule u SAD-u s tržišnim udjelom od oko 42 posto u 2021.. Slijedi britanski Reckitt Benckiser s gotovo 38 posto udjela, prema podacima Euromonitora.

Lanac drogerija CVS priopćio je da je u travnju ograničio kupnju proizvoda u trgovinama i na internetu na tri kutije po narudžbi. Wahlgrens je uveo sličan limit u ožujku, Kroger ograničava prodaju na četiri proizvoda po kupcu, a Target već tjednima ograničava prodaju na internetu.

Američki regulator za hranu i lijekove FDA priopćio je da poduzima više koraka, uključujući suradnju s Abbottom i drugim proizvođačima kako bi se ublažili problemi s opskrbom.

Nekoliko proizvođača formula za dojenčad ima dovoljno pa i napretek kapaciteta da pokrije trenutnu potražnju, istaknula je FDA, dodavši i da je u travnju kupljeno više mliječnih formula za dojenčad nego u mjesecu prije opoziva.

"Činimo sve što je u našoj moći kako bismo se pobrinuli da adekvatan proizvod bude dostupan gdje i kada je potreban", rekao je povjerenik FDA Robert Califf.

Oko 40 posto mliječnih formula nije bilo dostupno u SAD-u prošlog mjeseca, rekao je izvršni direktor podatkovne tvrtke Datasembly Ben Reich.

Nestašicu su pogoršali zastoji u nabavnim lancima, opoziv proizvoda i rekordna inflacija, dodao je Reich.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙