FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK: Nema pomaka u Poljskoj i Mađarskoj, potrebna dosljednost usprkos pomoći Ukrajini

STRASBOURG, 3. svibnja 2022. (Hina) - Nema pozitivnih trendova po pitanju vladavine prava u Poljskoj i Mađarskoj, kazao je u utorak europarlamentarcima povjerenik Europske komisije za pravosuđe, istaknuvši da se zaštita vladavine prava mora dosljedno provoditi usprkos pomoći Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama u čemu prednjači susjedna Poljska.

„Žalim da ne mogu danas izvijestiti vas o pozitivnim trendovima što se tiče vladavine prava u Mađarskoj i Poljskoj“, kazao je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u utorak Didier Reynders, europski povjerenik za pravosuđe.

Europska komisija vodi postupak, po članku 7. Ugovora o EU-u, protiv Mađarske i Poljske zbog navodnog ugrožavanja europskih vrijednosti.

Komisija je u srijedu pokrenula postupak protiv Mađarske u okviru novog mehanizma prema kojem se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštivanjem vladavine prava.

Prema pravilima, postupak bi mogao trajati do devet mjeseci. Mađarska sada ima dva mjeseca za odgovor na pismo, a Komisija nakon toga ima mjesec dana za analizu mađarskog odgovora.

Nakon toga, Komisija može predložiti suspenziju ili smanjenje isplata iz europskih fondova kako bi se kompenzirao učinak na budžet EU-a zbog utvrđenih povreda.

Reynders je istaknuo da situacija u Poljskoj „izaziva vrlo ozbiljne zabrinutosti“ pogotovo po pitanju utjecaja izvršne vlasti na sudstvo.

Konstatirao je kako samo postoje „određeni pozitivni pomaci“ po pitanju reforme stegovnog režima za suce.

Zastupnik vladajuće poljske stranke Pravo i pravda (PiS) Joachim Stanislaw Brudzinski kritizirao je pokušaj „nametanja sankcija“ Poljskoj, dok ona istovremeno prima više od tri milijuna ukrajinskih izbjeglica „bez ikakve pomoći od Europske unije“.

Istaknuo je da se poljski narod „ponaša herojski“ u trenutnoj krizi te da se Poljska jasno zalaže za sankcije ruskim energentima, dok se o tome na europskoj razini oklijeva, a istovremeno pokušava kazniti Poljsku.

„Vidjeli smo što se događa s Ukrajincima. Pred našim se očima događaju Staljinovi potezi od prije 50 godina. Zar ćemo u ovakvim trenucima uskratiti pomoć poljskoj vladi?“, zapitao se poljski zastupnik.

Takvu je argumentaciju u svom zaključnom zalaganju odbacio povjerenik Reynders.

„Ne možemo trpjeti kršenje vladavine prava. Moramo biti vjerodostojni ako želimo da ta prava slijede Rusija i Ukrajina. Ako imamo probleme u Europskoj uniji moramo postupati na isti način“, kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙