FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Arboretumu Opeka stručna radionica orezivanja 10 veteranskih lipa

MARČAN, VINICA, 30. travnja 2022. (Hina) - Radi prezentacije projekta obnove Arboretuma Opeka u Vinici i edukacije o održavanju urbanog zelenila u sklopu kampanje „Zasadi stablo, ne budi panj” u subotu je održana stručna demonstrativna radionica orezivanja deset veteranskih lipa.

Radionica koja povezuje javnost, volontere i struku organizirana je uz potporu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije i tvrtke Arboring iz Jastrebarskog.

 Arboretum u Vinici jedan je od tri javna u Hrvatskoj i s obzirom da u njemu ima dosta veteranskih stabala kojima treba liječenje i orezivanje, odlučili smo predavanje održati ovdje i pomoći da se zadrži estetska vizura i sačuva zdravlje i vitalitet stabala, objasnila je Mateja Angelina Kramar, predsjednica udruge „Zasadi drvo, ne budi panj”,

U Arboretumu Opeka, najstarijem zaštićenom području u Hrvatskoj, jedinom kontinentalnom arboretumu i najstarijem spomeniku parkovne arhitekture, u tijeku su radovi na obnovi, kazala je ravnateljica Javne ustanove Sanja Kopjar.

 Arboretum je, istaknula je, vrijedna zbirka drveća i grmlja, ima velik broj starih stabala koja traže posebnu njegu i pažnju, pa je ovakva edukacija uvijek dobrodošla. 

Vlasnik tvrtke Arboring, u javnosti poznatiji kao „doktor za drveće” Fran Poštenjak rekao je da su neadekvatno održavanje i orezivanje stabala gorući problemi u Hrvatskoj.

„Nažalost, u više od 90 posto slučajeva stabla se orezivanjam dugoročno uništavaju", pojasnio je Poštenjak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙