FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Solarna mapa grada Varaždina

VARAŽDIN, 17. ožujka 2022. (Hina) - Grad Varaždin je u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjever izradio web platformu s mapom solarnog potencijala grada Varaždina, koja građanima pruža osnovne informacije vezane uz njihove vlastite objekte, a obuhvaća gotovo sve objekte u gradu te u svih devet prigradskih naselja.

Solarna mapa grada Varaždina predstavljena je u gradskoj vijećnici u četvrtak, a riječ je o pilot projektu sufinanciranom sredstvima Europske unije u okviru projekta Social Green iz programa Interreg Europe. Građani pomoću platforme, za svoj objekt dobivaju okvirni izračun preporučene snage elektrane, investicijskih troškova, uštede energije i emisija C02 te isplativosti investiranja u solarnu elektranu.

„U vrijeme kada cijene energenata toliko rastu, zbog ove cijele krize koja se događa, nama rastu troškovi javne rasvjete u gradu Varaždinu do milijunskih iznosa na godišnjoj razini. Našim sugrađanima će sigurno HEP dizati cijene i ovo je jedan od načina kojim se može zaštititi standard građana”, rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Dodao je da će nakon što Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša raspiše natječaj na kojem će građani moći ostvariti 40 posto sufinanciranja za ugradnju solarnih panela, Grad Varaždin dodatno sufinancirati izradu projektne dokumentacije, a istaknuo je i da će solarne elektrane uskoro biti postavljene i na gradskim objektima.

Ravnatelj REA-e Sjever Ivan Šimić istaknuo je da je ovaj projekt započet prije nekoliko godina te da je njegov nastavak usmjeren ozelenjavanju socijalnih stanova s obzirom na sve izraženije energetsko siromaštvo.

„Cilj je ne samo pokrenuti investiciju kod građana, nego i u konačnici pokušati pomoći najsiromašnijim građanima koji imaju probleme s računima. Ideja je neko vrijeme živa. Grad Varaždin je partner na tom projektu, a ovaj je jedan od rezultata tog projekta”, kazao je Šimić.

Solarna mapa je prilagođena korisnicima, jednostavna za korištenje i pruža informacije vezane uz sve korake koje trebaju proći na putu do solarne elektrane, a mapa obuhvaća sve objekte na području grada i svih devet prigradskih naselja.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙