FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krize dodatno narušavaju ravnopravnost spolova, upozorava Europski parlament

STRASBOURG, 7. ožujka 2022. (Hina) - Pandemija covida-19 dodatno je pogoršala položaj žena i narušila ravnopravnost spolova, istaknuli su u ponedjeljak sudionici seminara Europskog parlamenta o promicanju ravnopravnosti spolova i upozorili na  koje načine rat u Ukrajini specifično pogađa žene.

Istraživanja o utjecaju pandemije Covid-19 pokazala su da je zbog mjera izolacije smanjena plaćena zaposlenost žena dok se znatno povećao iznos neplaćenog rada u kućanstvu te brige o djeci i starijima, istaknuto je na seminaru „Ka boljoj ravnopravnosti spolova: zakonodavni rad Europskog parlamenta“. 

Na seminaru posvećenom prioritetima parlamenta u promicanju ravnopravnosti spolova do kraja tekućeg mandata, održanom u Strasbourgu povodom Međunarodnog dana žena u Europskom parlamentu, govorili su predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, predsjednik Odbora za prava žena (FEMM) Robert Biedroń, eurozastupnici, predstavnici organizacija za promicanje ravnopravnosti i stručnjaci.

Biedroń je u uvodnoj riječi kazao da se i muškarci moraju boriti za prava žena te da “bez žena nema demokracije“.

Iako su muškarci tijekom pandemije udvostručili svoj udio kućanskih poslova, žene su i dalje nosile najveći dio tereta

No kada se gospodarstvo ponovno otvorilo tijekom ljeta 2020. žene se nisu vratile plaćenim poslovima u istoj mjeri kao muškarci, a to ukazuje da bi one mogle trpjeti dulje financijske posljedice izazvane pandemijom, upozoreno je na seminaru Europskog parlamenta.

Pored toga, porast mogućnosti rada na daljinu spasio je mnoga radna mjesta i pokazao potencijal digitalne radne snage, ali je također povećao napetosti u ravnoteži između poslovnog i privatnog života, posebno kod žena, naglasili su govornici.

Čelnica parlamenta Metsola je rekla kako je potrebno promijeniti paradigmu u mentalnom sklopu i kulturi glede uloge žena u našem društvu.

Treba se odmaknuti od stereotipa da su žene prvenstveno njegovateljice i moramo se približiti Europi jednakih mogućnosti, rekla je i upozorila da žene trebaju biti prisutnije prilikom donošenja važnih odluka.

U svojem se obraćanju osvrnula na rat u Ukrajini i rekla da tamošnje žene pokazuju iznimnu snagu, hrabrost i otpornost.

„U Ukrajini su se žene zabarikadirale u svoje domove, uče kako izradititi molotovljeve koktele, rađaju na stanicama metroa i djecu školuju u bunkerima. Svaki dan moraju odlučiti skrivati se ili uzeti u ruke oružje. 20 posto ukrajinske vojske čine žene, ali mnoge od njih nisu službeno registrirane kao vojnikinje“, navela je Metsola.  

U raspravi su sudjelovale ukrajinske zastupnice Marija Mezenceva iz vladajuće stranke Sluga naroda i Inna Sovsun iz stranke Holos (Glas) koje su se vrlo emotivno osvrnule na trenutnu tešku situaciju ukrajinskih žena i djevojčica, kako onih u izbjeglištvu, tako i onih koje su ostale braniti domovinu. "Posebno je tužan gubitak djece pred kojima je bila budućnost, no danas ih više nema", rekle su.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙