FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Borrell zatražio od Kine da utječe na Moskvu

BRUXELLES, 25. veljače (Hina/Reuters) - Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku je u petak rekao da je zatražio od Kine da iskoristi svoj utjecaj kod Moskve u vezi poštivanja suvereniteta Ukrajine, dodajući da ćemo, ako Opća skupština UN-a propusti osuditi rusku invaziju na Ukrajinu, imati "zakon džungle".

"Razgovarao sam jutros s kineskim ministrom i zatražio da Kinezi iskoriste svoj utjecaj (...) kako bi se poštivali suverenost i integritet svih, uključujući i Ukrajine", rekao je Josep Borrell.

Izrazio je nadu da će rezolucija o ruskoj invaziji na Ukrajinu biti usvojena na Općoj skupštini.

"Ako UN ne osudi ovo što Rusija sada radi, to je onda zakon džungle; zakon jačega i moćnijeg koji onda osvaja druge brutalnom silom", dodao je Borrell.

Time bi se, upozorio je, doveo u pitanje cijeli međunarodni sustav.

I Ujedinjeno Kraljevstvo je izrazilo očekivanja da Kina stane u obranu suvereniteta Ukrajine. Šefica britanske diplomacije Liz Truss razgovarala je s kineskim kolegom Wangom Yi o "ničim izazvanoj ruskoj invaziji Ukrajine", dajući do znanja da se radi o očitom kršenju Povelje UN-a.

"Kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, očekujemo da će se Kina zauzeti za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", rekla je Truss.

 

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙