FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šuica: COFOE pokazao da se o Uniji treba učiti od malih nogu

DUBLIN, 25. veljače 2022. (Hina) - Konferencija o budućnosti Europe pokazala je da se o Europskoj uniji treba učiti od malih nogu jer nepoznavanje njezinog ustroja i funkcioniranja nije problem samo u mlađim članicama već i među osnivačicama Unije poput Belgije, rekla je u petak u Dublinu potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica. 

U dvorcu Dublin okupio se posljednji panel građana Konferencije o budućnosti Europe koji će od petka do nedjelje usuglasiti preporuke o gospodarstvu, obrazovanju i digitalizaciji nakon čega proces prelazi na institucije Europske unije. Dvjestotinjak Europljana, uključujući Martinu Zvonar i Frana Radačića iz Hrvatske, ovaj vikend usuglašavaju preporuke o snažnijem gospodarstvu, mogućnostima za mlade, boljem obrazovanju, digitalizaciji. 

Potpredsjednica Europske komisije rekla je hrvatskim novinarima u Dubinu da se "usuđuje izdvojiti" jednu preporuku koja se često mogla čuti proteklih mjeseci, a za koju vjeruje da će se "morati usvojiti". 

"Nije bilo konferencije, panela gdje se nije spominjalo da građani Europe nemaju dovoljno znanja o Europskoj uniji", rekla je Šuica, istaknuvši pritom da su i građani Belgije, jedne od osnivačica EU-a, pozvali da se u školama uči o ustroju i procedurama EU-a. 

Šuica je upozorila da građani još uvijek ne razlikuju institucije EU-a, njihove funkcije i ovlasti te da neki uz njezino ime još uvijek znaju navesti da je eurozastupnica. 

No obrazovanje je u nadležnosti država članica i tek treba vidjeti kako će se to riješiti, ali je Konferencija o budućnosti Europe pokazala da je nužno pozabaviti se problemom nedovoljnog poznavanja ustroja i funkcioniranja Unije, problem koji nije ograničen samo na mlađe članice poput Hrvatske. 

"Možda ćemo to nekim dogovorom postići, bez mijenjanja ugovora", rekla je Šuica, ne isključujući nijednu od tih mogućnosti. O ostalim preporukama nije htjela govoriti jer ističe da mora zadržati neutralni stav u procesu usuglašavanja preporuka među građanima. 

Ranije sjednice panela građana odredile su smjer rasprava u Dublinu na trećoj i posljednjoj sjednici. Istaknule su se preporuke o uvođenju minimalne plaće na razini Europske unije, uzajamnom priznavanju diploma u svim državama članicama, da se učenicima srednjih škola omogući stjecanje različitih iskustava u radnim okruženjima i/ili na socijalnim projektima.

"U vrijeme novih tehnologija nemoguće je čekati pet godina do idućih izbora, a da ne bismo čuli građane. Nije dovoljno imati građane pri izborima samo da nas zaokruže, nego kontinuirano moramo imati komunikaciju s njima", rekla je potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica u petak hrvatskim novinarima u dvorcu Dublin.

"Mi posuđujemo novac od te generacije kako bismo pripremili zajedno s njima njihovu budućnost. Ne možemo mi stari raspravljati o njima bez njih i zato je tu trećina mladih jer želimo čuti njihove načine razmišljanja", rekla je Šuica koja zajedno s Guyjem Verhofstadtom i Clementom Beauneom predsjeda Izvršnim odborom Konferencijom o budućnosti Europe. 

Paneli o vrijednostima i pravima, klimi, okolišu i zdravlju te migraciji i poziciji Unije u svijetu, održani u Firenci, Varšavi i Maastrichtu, usuglasili su ukupno 140 preporuka. Kada se tom broju pridruže preporuke iz Dublina, te preporuke pretvorit će se u "klastere zaključaka", objašnjava Šuica i potom će ih preuzeti institucije EU-a "u skladu s njihovim ovlastima". 

"Ukoliko ti njihovi zaključci budu iznad ovlasti koje imamo sada, a koje nije predvidio Lisabonski sporazum (...) može se dogoditi da traže promjenu ugovora", rekla je. 

Šuica je rekla da će se prvo iscrpiti sve mogućnosti unutar postojećeg ugovora, ali nije isključila mogućnost izmjene. Više puta je istaknula da su se tri institucije Europske unije u potpisanoj deklaraciji prošle godine "obvezale pretvoriti preporuke građana u konkretne politike". 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙