FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Istarskoj županiji 256 novozaraženih

PULA, 27. siječnja 2022. (Hina) - Novih 256 novozaraženih osoba potvrđeno je u Istarskoj županiji u protekla 24 sata, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. 

Naime, prema dnevnom izvješću županijskog Stožera civilne zaštite tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 625 uzoraka briseva na COVID-19, potvrđeno je 256 novozaraženih osoba s istarskog područja dok od jučer oporavilo se 236 osoba. 

U pulskoj Općoj bolnici Pula na liječenju se nalazi ukupno 74 pacijenta, od kojih je na Odjelu za infektologiju 61 osoba, po jedna osoba na Odjelu za psihijatriju, Odjelu za ginekologiju i Odjelu za pedijatriju dok je u respiracijskom centru deset osoba. 

Nažalost, od posljedica nesretnih okolnosti umrla je 24-godišnja covid-19 pozitivna osoba, navodi se u izvješću.

Kozlevac i Ostojić apeliraju na građane da se cijepe jer je sezona pred vratima

"Stanje nikako nije dobro, to se mora konstatirati. Brojke se ne smanjuju, procijepljenost je takva da je još uvijek nedovoljna za miran suživot s virusom. S druge strane, pojedine europske zemlje, pogotovo one koje su Hrvatskoj izravna turistička konkurencija, procijepljene su i do 90 posto. Ta činjenica je potencijalno vrlo velika opasnost za predstojeću turističku sezonu" - istaknuo je načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac dodavši kako lanjska situacija nije usporediva s ovogodišnjom. 

"Lani smo mi na neki način bili lideri, a sada se situacija značajno promijenila. Zato mislim da je krajnje vrijeme za opću mobilizaciju vlasti, politike, turističkog ali i cijelog gospodarskog sektora, gradova i općina. Svi resursi trebaju biti maksimalno angažirani", zaključio je Kozlevac. 

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić u izjavi za Hinu kazao je kako za razliku od lani, kada se apeliralo na sektor da se cijepi, sada treba apelirati na građane jer se otvara opasnost za sezonu.

"Očito je da se moramo potruditi zemlju izvući iz tamno crvene zone. Želimo li to učiniti  Istra bi primjerice trebala imati znatno manji broj dnevno novozaraženih odnosno 60 osoba dnevno 14 dana zaredom, što je gotovo četiri do pet puta manje nego danas", istaknuo je Ostojić dodavši da što se tiče omikrona, situacija se popravlja. Međutim, smatra on, pitanje je što će biti za mjesec dana.

"Svi znamo da se približava Uskrs i da je turistička sezona pred vratima. Poučeni prošlom godinom trebali bi napraviti sve što možemo da u sezoni i predsezoni što dulje zadržimo povoljnu situaciju", poručio je Veljko Ostojić.  

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙