FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međimurska županija: Novih 493 zaraženih, ne zatvarati škole

ČAKOVEC, 20. siječnja 2022. (Hina) - U Međimurskoj županiji koronavirus je potvrđen kod nove 493 osobe u posljednja 24 sata, a iz županije apeliraju na ravnatelje da ne zatvaraju škole i da se nastava odvija neometano te ističu da, kako je županija osnivač škola, ne podupiru odluke ravnatelja koji su škole već zatvorili.

Naveli su da su u srijedu testirana 783 uzorka, od kojih su 493 pozitivna, što je više od 60 posto.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal izvijestila je da je sedmodnevna incidencija 1663, a 14-dnevna 2361.

"Do sada je u Međimurju oboljelo 29.377 osoba, a od oboljelih je 409 ljudi preminulo. Ono što Međimurje izdvaja od ostalih regija Hrvatske je visok udio cijepljenih starijih osoba, kojih je preko 80 posto”, kazala je Payerl-Pal.

Župan Matija Posavec naglasio je da je općenito procijepljenost u Međimurju izrazito visoka i iznosi više od 70 posto.

"Pratimo situaciju i statistiku i što se tiče Međimurja najveći val je iza nas, jer u praćenju korona brojki važno je koliko je zdravstveni sustav održiv", rekao je Posavec.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović podsjetio je da je nedavno u bolnici bio hospitaliziran 131 covid pozitivan pacijent, dok ih je sada 38, od kojih je petero na respiratoru.

"Kako se broj pacijenata smanjuje, prilagodili smo određene aktivnosti i neki odjeli su povećali broj svojih usluga”, kazao je Šegović i napomenuo da je povećan broj operacija i operativnih zahvata te da su smanjene liste čekanja.

Ne podupiremo odluke ravnatelja koji su škole već zatvorili

Iz županije su poslali uputu ravnateljima škola u Međimurju da se nastava, koliko god je to moguće, održava neometano i da se škole na zatvaraju.

"Kao osnivač škola ne podupiremo odluke ravnatelja koji su škole već zatvorili. Naš je zahtjev da svaki ravnatelj pomno razmotri situaciju u svojoj školi i da u suradnji sa svojim školskim liječnikom donese odluku koji će to razredi biti online, istaknula je pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Blaženka Novak.

Ustvrdila je kako treba naći rješenje da u onim razredima u kojima nema zaražene djece i gdje su nastavnici zdravi nema potrebe da razred bude u samoizolaciji, posebice kad je riječ o učenicima od 1. do 4. razreda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙