FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krapina: U županiji manje novozaraženih, zabrinjavaju pacijenti na respiratoru

KRAPINA, 24. prosinca 2021. (Hina) - Pada broj novih osoba zaraženih covidom-19 u Krapinsko-zagorskoj županiji, no zabrinjava broj pacijenta na respiratoru kojih je trenutno 15, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Načelnik Stožera Stjepan Skuliber rekao je na konferenciji za novinare da je, iako dnevne brojke novozaraženih još nisu objavljene, prosjek novooboljelih na 100.000 stanovnika u proteklih sedam dana 388, prošli tjedan 455, a tjedan prije 528.

"U apsolutnim brojkama u sedam smo dana imali 484 novooboljela, a u istom intervalu tjedan dana prije 566. Bilježimo pad broja novooboljelih od 14 posto", istaknuo je Skuliber.

Dodao je da je trenutno 90 pozitivnih učenika u 30 škola, dok ih je prošli tjedan bilo 114 u 31 školi.

Na Covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice liječi se 21 covid pozitivan pacijent, a u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana 53.

Ravnatelj zabočke bolnice Tihomir Vančina naglasio je da, bez obzira što se brojke smanjuju, i dalje imaju 15 osoba na respiratoru.

"Maksimalan broj u trećem valu bio je 17 pacijenata na respiratoru. To je bilo kratko vrijeme, imali smo zapravo ispod deset. Sad imamo cijelo vrijeme 15 do 20 pacijenata i to traje dva mjeseca", upozorio je Vančina.

Tomislav Jadan, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo, iznio je podatak o utrošenih 139.980 doza cjepiva.

Cijepljenje završilo 59,4 posto odraslih stanovnika županije

"Postotak završenog cijepljenja u odnosu na ukupni broj stanovnika je 50,1 posto. Postotak završenog cijepljenja u odnosu na odraslo stanovništvo nam je na 59,4 posto“, kazao je Jadan.

Naveo je da na Božić i Novu godinu, kao i nedjeljama, neće biti cijepljenja. Brzo antigensko testiranje u Zavodu za javno zdravstvo bit će organizirano u nedjelju, 26. prosinca i 2. siječnja od 8 do 10 sati.

Ne možemo znati hoće li novi soj virusa izazvati novi val epidemije

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar ustvrdio je da se, unatoč padu brojki, ne može znati hoće li novi soj virusa izazvati i novi val epidemije.

"Međutim, ono što sigurno možemo konstatirati je da će zdravstveni sustav i dalje biti dodatno opterećen i pitanje je kojim će intenzitetom Opća bolnica Zabok moći vraćati pojedine odjele u funkciju", rekao je Kolar i pozvao na pridržavanje epidemioloških mjera i za vrijeme blagdana.

"Ono što sam zatražio od Nacionalnog stožera, jučer je reagirano da će se doček Nove godine u ugostiteljskim objektima produžiti do 2 sata, što je OK. Ali, molim sve da se pridržavaju tih uvjeta koje je Stožer donio“, apelirao je Kolar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙