FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga Resnik protiv Zagrebačkog centara za gospodarenje otpadom

ZAGREB, 7. prosinca 2021. (Hina) - Udruga za zaštitu okoliša Resnik u utorak se usprotivila prijedlogu proračuna Grada Zagreba za 2022. kojim se osiguravaju i planiraju sredstva za nastavak, kako tvrde, promašenog i štetnog Zagrebačkog centara za gospodarenje otpadom.

Udruga za zaštitu okoliša Resnik u pismu gradskim zastupnicima poručuje da se oštro protivi prijedlogu i donošenju proračuna kojim se osiguravaju i planiraju sredstva za nastavak promašenog i štetnog Zagrebačkog centara za gospodarenje otpadom za miješani otpad, spaljivanje, prateće nelegalne objekte i tuđe smeće.

"Tražimo da se umjesto toga osigura ulaganje u uspostavu prevencije, odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada u skladu s upozorenjem EU komisije u kojem je istaknuto da regionalni centri ugrožavaju ciljeve u recikliranju", navodi se u pismu.

Udruga tvrdi kako izgradnja tog regionalnog centra zahtijeva spaljivanje i umjesto ušteda uzrokuje velike ekološke, zdravstvene, ekonomske i financijske probleme, što je dokazano s već dva izgrađena centra, Kaštijun i Marišćina.

"Na taj način Zagreb i dalje ostaje među zadnjim metropolama u Europi po odvojenom prikupljanju i recikliranju, bez reformi i pozitivnog zaokreta smjera s otpadom, ali izglednog poskupljenja računa za građane. Na ovaj način neće se postići zadani ciljevi u odvajanju i recikliranju otpada, pa će Zagreb plaćati penale", upozorava udruga.

Navodi i kako novi koncept gospodarenja otpadom gradonačelnika Tomislava Tomaševića, zatražen u kolovozu, još nije ugledao svjetlo dana.  

Umjesto najavljene revizije ugovora o koncesiji za pročišćavanje otpadnih voda, prijedlogom proračuna se nastavlja i omogućuje stjecanje ekstra profita koncesionaru, osiguravanjem enormnih sredstava, kao i za troškove zbrinjavanja mulja koje je preuzeo Zagreb kao obvezu umjesto koncesionara. 

"Ovim prijedlogom proračuna Grada Zagreba za 2022. i projekcijama za 2023. i 2024. godinu Tomašević suprotno predizbornim obećanjima nastavlja štetne projekte svog prethodnika i ne ostvaruje interese građana u segmentu gospodarenja otpadom", navodi se u pismu gradskim zastupnicima.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙