FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija obnavlja tehniku suhozida svojim i europskim sredstvima

LJUBLJANA, 23. studenoga 2021. (Hina) - Više slovenskih općina smještenih prema granici s Italijom sudjeluje u projektu obnove starih suhozidova i terasastih vinograda i voćnjaka, pri čemu koriste i odobrena europska sredstva.

Projekt je namijenjen motivaciji lokalnoga stanovništva i vlasnika zemljišta, revitalizaciji turističkog potencijala, a u radionice na kojima se uči stara tradicionalna tehnika gradnje suhozidova uključuju se i ranjive skupine, poput mladih,   nezaposlenih i  invalida, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare općine Ajdovščina, koja je nosilac projekta.

Projekt je vrijedan više od 71.000 eura, pri čemu  52.600 eura čine nepovratna sredstva iz Europskog fonda za poljoprivredu, koja treba iskoristiti do travnja iduće godine.

Postavljanje ograda od kamena prikupljenog u poljima tehnikom suhe gradnje, i terasasti vinogradi i voćnjaci,  u tom se dijelu Slovenije, posebno uz područje rijeke Vipave, smatraju tradicionalnim znanjem i iskustvom lokalnog stanovništva koje je koristilo postojeće prirodne uvjete. Stoga je Slovenija, zajedno s još sedam drugih zemalja, sudjelovala u akciji kojom je suhogradnja uspješno nominirana na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Zahvaljujući toj inicijativi i slovensko je ministarstvo poljoprivrede predložilo da se obnova starih suhozidova i gradnja novih uvrsti među one radove u poljoprivredi koje zaslužuju državne poticaje u financijskoj perspektivi od 2023. do 2027. godine.

Visina potpore još nije određena, ali se Slovenija u tom pogledu želi ugledati na susjednu talijansku pokrajinu Friuli Venezia Giulia. Tamo su poljoprivrednici, uz potporu subvencija svoje vlade i europska nepovratna sredstva, već obnovili trerase i suhozide u dužini 13 kilometara, pri čemu za parcele koje se tako obnavljaju mogu dobiti i do 150 eura po kvadratnom metru.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙