FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Delegacija europarlamentaraca susrest će se s tajvanskim premijerom

TAIPEI, 3. studenoga 2021. (Hina/dpa) - Delegacija europarlamentaraca stigla je u srijedu u Taipei kako bi poslala, kazao je čelnik delegacije Raphael Glucksmann, "snažan signal potpore tajvanskoj demokraciji", što će vjerojatno izazvati oštre kritike Pekinga.

Francuski eurozastupnik Glucksmann, koji predvodi delegaciju od sedam zastupnika, objavio je na Twitteru da je to prvo izaslanstvo koje je Europski parlament poslao na Tajvan, koji Kina smatra dijelom svog teritorija.

Tajvanski premijer Su Tseng-chang kazao je po dolasku delegacije, koja će boraviti na Tajvanu tri dana, da se njegova demokratska zemlja nalazi na prvoj crti protiv kineskog autoritarnog režima.

Su je također optužio Peking da autoritarnim metodama kontrolira stanovništvo i širi dezinformacije.

Izaslanstvo će također primiti predsjednica Tsai Ing-wen u četvrtak, a fokus će biti na tajvanskom iskustvu borbe protiv dezinformacija, navodi se u priopćenju Europskog parlamenta.

Tsai je u srijedu poručila da se raduje sastanku, a ministarstvo vanjskih poslova istaknulo je da je riječ o "važnom" posjetu.

Europski je parlament 20. listopada usvojio izvješće o odnosima EU-a i Tajvana, na koje je oštro reagirala Kina.

U izvješću je izražena zabrinutost zbog kineskih vojnih vježbi, ulazaka u tajvanski zračni prostor i kampanja dezinformiranja protiv Tajvana.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je nakon usvajanja izvješća pozvalo Europski parlament da "smjesta prestane riječima i djelima potkopavati kineski suverenitet i teritorijalni integritet".

Kina je protiv Glucksmanna i nekolicine drugih eurozastupnika i znanstvenika uvela sankcije, zbog europskih sankcija kineskim dužnosnicima uključenima u kršenje ljudskih prava u Xinjiangu.

Glucksmann, zastupnik lijevog centra, naglasio je uoči puta da ga prijetnje i sankcije neće ušutkati.

U posljednje vrijeme kontakti europskih zemalja i Tajvana su učestaliji.

Tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu susreo se s nekim europarlamentarcima u Bruxellesu, nakon što je prethodno posjetio Slovačku i Češku.

Na Tajvan su se 1949. nakon poraza u građanskom ratu od komunista povukli pristaše nacionalističkog Kuomintanga. Tamo je nastavila postojati Republika Kina s pretenzijom na cijeli teritorij Kine pa je Republika Kina zauzimala kinesko mjesto u UN-u sve do 1971.

Države ne mogu imati formalne diplomatske odnose i s Narodnom Republikom Kinom i Republikom Kinom (Tajvanom) koju formalno priznaje samo nekolicina država.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙