FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena pješačko-biciklistička staza "Biljska cesta"

OSIJEK, 22. listopada 2021. (Hina) - Pješačko biciklistička staza "Biljska cesta", koja povezuje Osijek i susjednu baranjsku općinu Bilje, vrijedna više od 11 milijuna kuna, otvorena je u petak u Bilju.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak rekla je da  je taj projekt dio mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), koji upravo na području grada Osijeka ima svoj puni smisao u povezivanju s okolnim područjem i jačanju osječke urbane aglomeracije.

Istaknula je kako je grad Osijek izgradio mrežu biciklističkih staza na svojem području, povezujući se tako i s okolnim općinama.
Putem ITU mehanizma izgrađeno je oko 39 kilometara biciklističkih staza, vrijednost ulaganja iz EU fondova je oko 40 milijuna kuna, a kada se dodaju vlastita sredstva, uključujući i sredstva općina, govorimo o ulaganju većem od 60 milijuna kuna, dodala je Tramišak.
Smatra kako ovakvi projekti stavljaju Osječko-baranjsku županiju među vodeće u Hrvatskoj u korištenju bicikala kao oblika održivog javnog prijevoza i urbane mobilnosti, a mogu poslužiti i kao oblik turističke ponude i aktivnog turizma.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je kako će novoizgrađena staza omogućiti biciklističke posjete turističkim sadržajima Baranje, poput Parka prirode "Kopački rit" i drugih destinacija koje sve više dobivaju za značaju.
Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin rekao je da staza, ukupne duljine 5,8 kilometara, povezuje grad Osijek i općinu Bilje i da će biti od koristi za dnevne migracije, kao i za posjete turističkim potencijalima općine Bilje

Načelnik općine Bilje Željko Cickaj ističe da  je to zajednički projekt općine i grada Osijeka, u kojem su iz urbane aglomeracije grada Osijeka osigurana EU sredstva od gotovo sedam i pol milijuna kuna, dok su ostatak osigurali općina i Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.
Navodi kako je projekt bio potreban zbog velikih dnevnih migracija između Bilja i Osijeka,  a koristit će i ciklo-turistima, jer je to razvijena vrsta turizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙