FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupštinska rasprava o Kaštijunu - Feketić iz Fonda: To je apoteka

PAZIN, 13. listopada 2021. (Hina) - Načelnica Sektora za fondove Europske unije pri Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Feketić ocijenila je u srijedu u Pazinu na sjednici istarske Županijske skupštine o radu Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijuna da je on "apoteka".

Gospodarenje otpadom u Istarskoj županiji, s posebnim naglaskom na rad Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijuna, bila je tema sjednice Županijske skupštine. Predlagatelj rasprave bio je SDP-ov vijećnik Danijel Ferić, što je većina prihvatila. 

"Kaštijun je apoteka, i u to su se mogli uvjeriti svi koji su ga posjetili. Imate Kaštijun s kojim se možete hvaliti, dok su ostale županije, osim Istarske i Primorsko-goranske, tek u procesu projektiranja. Imate takvu prednost pred svima, Centar je moderna tvornica u kojoj se prerađuje otpad, a što se tiče neugodnih mirisa, oni će se riješiti izgradnjom kompostana i sortirnica", rekla je Feketić.

Kako je Kaštijun projekt Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, resorno ministarstvo i taj fond uvijek će biti uz Kaštijun, istaknula je Feketić.

Ustvrdivši kako Kaštijun nema negativnog utjecaja na zdravlje, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović podnio je izvješće o programu praćenja utjecaja na zdravlje mještana u blizini zone gospodarenja otpadom Kaštijuna, koji provode nezavisni stručnjaci.

U skladu s tim programom, dodao je, prate se i pratit će se kvaliteta podzemnih voda, stanje otpadnih voda, kvaliteta tla i kvaliteta zraka, a sve provedene analize i inspekcijski nadzori mjerodavnih institucija upućuju na to da Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun "nema negativnog utjecaja na zdravlje mještana koji žive u neposrednoj blizini". 

Ocijenivši da je točka dnevnog reda sjednice Županijske skupštine o Kaštijunu besmislica, IDS-ov vijećnik Ivan Jakovčić pozvao je predlagatelja, SDP-ovog vijećnika Danijela Ferića da tu točku povuče.

"Grad Pula je većinski vlasnik Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijuna, a na vlasti u Puli je koalicija Nezavisna lista Filipa Zoričića-SDP-Možemo! koja treba donijeti odluku o zatvaranju Kaštijuna jer u suprotnome obmanjujete građane", poručio je Jakovčić.

Istarski župan Boris Miletić podsjetio je na 2018. godinu, kada je taj centar pušten u pogon "kao najmodernije postrojenje za obradu otpada po uzoru na najrazvijenije europske zemlje", čime je, kako je rekao, "uspostavljen ekološki učinkovit, znatno zdraviji i održiviji sustav zbrinjavanja otpada".

Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, rekao je, realiziran je u skladu s Nacionalnom strategijom zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj, investitor je bio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a financiranje je bilo u omjeru 66,47 posto EU (IPA), 9,51 posto iz nacionalnog fonda i 24,02 posto iz lokalnih izvora.

"Kaštijun je dovršen, on je tehnički i tehnološki realiziran čak iznad standarda iz studije i projektne dokumentacije. U njega će i dalje trebati povremeno ulagati, ali u tekuće potrebe i njegovu nadogradnju i optimizaciju. Povremenu pojavu neugodnih mirisa potrebno je rješavati izvan Kaštijuna, u gradovima i općinama, koji su osnivači trgovačkih društava čija je djelatnost gospodarenje otpadom", istaknuo je Miletić.

Dodao je kako je to drastično smanjivanje biorazgradivog otpada i prevelikih količina miješanoga komunalnog otpada u srpnju i kolovozu.

Podsjetio je i na ne tako davnu prošlost i staro odlagalište Kaštijun, gdje se smeće samo gomilalo i zakopavalo u zemlju, što je, kako je rekao, primitivan takav način odlaganja otpada, opasan za zdravlje građana i okoliš jer podrazumijeva prikupljanje i odlaganje otpada bez ikakve obrade.

Župan Miletić istaknuo je, u vezi s prijedlogom lokacija na kojima bi se gradila sušionica za fekalni mulj, bioplinsko postrojenje za zbrinjavanje biološkog otpada i sortirnice, da ih ne bi trebala određivati politika, nego bi ih trebalo odrediti na temelju stručne podloge.  

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙