FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NGO tuže Španjolsku zbog zagađenja u Mar Menoru

MADRID, 6. listopada 2021. (Hina/afp) - Ekološke nevladine organizacije objavile su u srijedu da su podnijele tužbu Europskoj komisiji protiv Španjolske zbog zagađenja Mar Menora, goleme slane lagune koju guši poljoprivredni otpad. 

Snimke ugibajućih riba koje se bore za zrak i tisuća uginulih nagomilanih na pijesku bile su ovog ljeta na naslovnicama španjolskih medija.  

"Štetne poljoprivredne prakse su tu lagunu na jugoistoku Španjolske dovele do ruba ekološke propasti", osudile su u zajedničkom priopćenju NGO ClientEarth i Ekolozi u akciji koji traže od Bruxellesa da "odmah pokrene postupke protiv Španjolske".

Te NGO drže da je Španjolska poduzela površne mjere, da nije zaštitila Mar Menor ni ispunila svoju zakonsku obvezu prema europskim pravilima o zaštiti okoliša.

Tone mrtvih riba u laguni su stradale zbog iznenadnog manjka kisika, što znanstvenici objašnjavaju ulaskom tona nitrata koji se koriste kao gnojivo u intenzivnoj poljoprivredi.

Površine oko 135 km2, Mar Menor je jedna od najvećih slanih laguna na Mediteranu, duboka najviše sedam metara, koju od mora odvaja pješčana obala od 22 km.

Španjolska lijevo orijentirana vlada i konzervativci na čelu regije Murcie međusobno se optužuju za nerješavanje problema.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙