FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU nije bio obaviješten o sklapanju saveza Washington-Canberra-London

BRUXELLES, 16. rujna 2021. (Hina) - Europska unija nije bila obavještena o sklapanju indopacifičkog trostranog sigurnosnog  saveza između Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Australije, rekao je Bruxelles pošto je ranije obznanjen savez te izazvao nezadovoljstvo Francuske.

Na dan kada EU predstavlja svoju strategiju za indopacifičku regiju, objavljeno je da su Sjedinjene Države, Ujedinjena Kraljevina i Australija sklopile trostrani sigurnosni savez za to područje.

Prva posljedica toga saveza jest otkazivanje ugovora koje je Australija sklopila s Francuskom, vrijednom 40 milijardi dolara, o izgradnji podmornica na konvencionalni pogon. Umjesto toga, Australija će nabaviti podmornice na nuklearni pogon od SAD-a i Velike Britanije.

“Europska unija nije bila obaviještena o ovom projektu i u kontaktu smo kako bismo bolje razumjeli ovaj savez ", izjavio je glasnogovornik EK-a za vanjsku politiku Peter Stano.

Stano je najavio da će EU analizirati situaciju i posljedice tog saveza te da će to biti na dnevnom redu ministara vanjskih poslova država članica u listopadu.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian optužio je američkog predsjednika Joea Bidena, kazavši da “im je zabio nož u leđa”.

“Biden je donio brutalnu, trumpovsku odluku. Mi smo s Australijom uspostavili odnos povjerenja, a sada je to povjerenje izdano”, rekao je Le Drian.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu je najavila u govoru u stanju Unije  novu strategiju povezivosti pod nazivom “Global Gateway”, što bi trebao biti svojevrsni europski odgovor na kinesku inicijativu “Jedan pojas, jedan put”.

Tu će strategiju u četvrtak predstaviti visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

“Uspješni smo u financiranju cesta. Međutim, nema smisla da Europa gradi savršenu cestu koja će povezivati rudnik bakra u kineskom vlasništvu s lukom u kineskom vlasništvu”, rekla je von der Leyen u govoru o stanju Unije na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

“Moramo biti pametniji kada je riječ o takvim ulaganjima. Zbog toga ćemo uskoro predstaviti novu strategiju povezivosti pod nazivom Global Gateway. U okviru nje izgradit ćemo partnerstva sa zemljama iz cijelog svijeta. Želimo uložiti u kvalitetnu infrastrukturu koja će povezivati robu, ljude i usluge diljem svijeta”, istaknula je predsjednica Komisije.

Ta strategija predviđa jačanje suradnja sa zemljama poput Indije, Japana i Australije kako bi se suzbili sve jači pokušaji Kine da proširuje svoj utjecaj.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙