FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Giacometti: Rješavamo probleme ŽCGO Kaštijun

PULA, 13. rujna 2021. (Hina) - Predsjednik Uprave Kaštijuna Fabio Giacometti, koji je stupio na tu dužnost 31. kolovoza, od prvog radnog dana analizira stanje i rješava probleme i nedostatke pa bi se, kako tvrde iz Gradske uprave, prvi rezultati tih aktivnosti trebali pokazati već za dva tjedna.

Za ostalo će biti potrebno nekoliko mjeseci budući da treba provesti postupke javne nabave, izvijestili su u ponedjeljak iz pulske Gradske uprave.

Naglasili su kako nova Uprava županijskog Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun u potpunosti podržava stajališta iznesena u javnosti o potrebi smanjenja ukupnih količina komunalnog miješanog otpada, većem postotku odvajanja reciklabilnog otpada i biootpada na području Istarske županije. Podržava i gradnju sortirnica i pogona za obradu biootpada.

Giacometti je potvrdio učestale pojave neugodnih mirisa koji se šire na naselja u općini Medulin i naselje Valdebek u Puli, daleko veće količine pristiglog otpada od kapaciteta postrojenja, nefunkcionalan jedan box kapaciteta 175 tona koji je oštećen tijekom eksplozije koja se dogodila 28. svibnja, ali i lošu kvalitetu SFR-a.

Pregledom dokumentacije detektirani su problemi u proizvodnom procesu - procesu obrade otpada te je, između ostaloga, utvrđen dodatni razlog za širenje neugodnih mirisa iz centra zbog prodora otpadnih voda iz MBO postrojenja koje su, umjesto na uređaju za obradu otpadnih voda, odlazile u tijelo bioreaktora.

Biofilteri su neaktivni, za prekrivku bioreaktorske plohe koristi se neadekvatni materijal, a veća površina još uvijek nije pokrivena cover-up sustavom.

"Trenutno je cover-up zaštitom, zaštićeno oko 50 posto plohe bioreaktora. Pošto se dobrom organizacijom rada, proces deponiranja može odvijati sa 25 posto aktivne plohe, pristupit će se pokrivanju dodatnih  25 posto plohe. Rok je svibanj 2022.", rekao je Fabio Giacometti.

Nadalje, u suradnji sa stručnjacima osiguravajuće kuće analiziran je izvještaja vatrogasaca o incidentu 28. svibnja, a s obzirom na to da ne sadrži moguće razloge eksplozije, osnovana je komisija koja će u roku od 30 dana dati odgovor o mogućim razlozima eksplozije, a ŽCGO Kaštijun će o tome obavijestiti javnost.

Giacomettti je najavio da će razgovarati s odgovornim osobama komunalnih društava Istarske županije kako bi dogovorili buduće aktivnosti i limite količina otpada koje će se u narednom razdoblju preuzimati u centru, a sukladno kapacitetu centra.

"Uspostavit ćemo i kontinuiranu vizualnu kontrolu pri preuzimanju otpada kako bismo spriječili daljnje preuzimanje miješanog komunalnog otpada s velikim udjelom biootpada", izvijestio je predsjednik Uprave Kaštijuna. 

U skorije vrijeme očekuje i osnivanje civilnog nadzora jer, kako je rekao, samo se zajedničkom suradnjom mogu postići željeni rezultati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙