FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Weber ne želi biti predsjednik Europskog parlamenta, nego pučana

BRUXELLES, 8. rujna 2021. (Hina) - Šef zastupničkog kluba Europske pučke stranke (EPP), najjače političke skupine u Europskom parlamentu (EP) Manfred Weber objavio je u srijedu da se neće natjecati za mjesto predsjednika EP-a, nego za predsjednika EPP i da želi ostati na mjestu šefa zastupničkog kluba.

“Moja je ambicija da budem ponovno izabran za voditelja grupe EPP-a. Moj posao u zastupničkom klubu nije još gotov. Naša zadaća oživljavanja kršćanske demokracije i stranaka desnog centra još nije gotova. Zbog toga se neću kandidirati za predsjednika EP-a”, objavio je Weber na Twitteru.

Na početku mandata sadašnjeg saziva EP-a, socijaldemokrati i pučani su se dogovorili da će predsjednik u prve dvije i pol godine biti socijaldemokrat, a u drugoj polovici netko iz redova pučana.

Smjena na čelnom mjestu treba se dogoditi krajem ove ili počekom sljedeće  godine. Očekivalo se da će Weber biti kandidat svoje stranke za to mjesto, pa je njegovo odustajanje dočekano s iznenađenjem.

Sadašnjem predsjedniku, talijanskom socijaldemokratu Davidu Sassoliju, koji je izabran 3. srpnja 2019. mandat istječe početkom siječnja sljedeće godine.

Weber je najavio da će se kandidirati za predsjednika EPP-a koju trenutno vodi Donald Tusk. On se odlučio vratiti u Poljsku kako bi pomogao svoj stranci Građanskoj platformi u povratku na vlast.  Njegov bi se nasljednik trebao izabrati na izbornom kongresu EPP-a u travnju sljedeće godine.

“Svi podupiremo i divimo se odluci Donalda Tuska da se vrati u Poljsku i bori se za bolju budućnost svoje zemlje. Stoga bi bila velika čast naslijediti ga i nastaviti graditi jedinstveniju i uspješniju stranku ususret novim europskim izborima 2024.”, rekao je Weber.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙