FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pula: Panel "Mladi i budućnost obrazovanja" kako iskoristiti EU sredstva

PULA, 7. rujna 2021. (Hina) - Kako što bolje iskoristiti sredstva EU koja su na raspolaganju hrvatskim obrazovnim ustanovama i na koji način povezati sustav obrazovanja s potrebama tržišta rada, neke su od tema panela "Mladi i budućnost obrazovanja", održanog u utorak u Puli u organizaciji Ureda EP u Hrvatskoj. 

Otvarajući raspravu, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić rekla je da je panel "Mladi i budućnost obrazovanja" dio aktivnosti koje se održavaju u sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe čiji je cilj omogućiti građanima iznošenje ideja za buduće politike EU-a.

"Europske institucije - Europski parlament, Vijeće i Europska komisija - predani su slušanju javnosti kako bi, prema dobivenim preporukama mogli poduzeti daljnje korake na reformi Europske unije", istaknula je Simeonova Staničić. 

Ključno ulaganje u digitalne vještine 

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ) kazala je da bi proces Konferencije o budućnosti Europe naročito trebali iskoristiti mladi te ih je pozvala da se registriraju na višejezičnoj digitalnoj platformi Konferencije i daju svoje primjedbe i prijedloge o temama koje ih najviše interesiraju.

Osvrnula se i na povezanost obrazovanja i tržišta rada te je upozorila da je ulaganje u digitalne vještine ključno kako bi nove generacije mogle pronaći svoje poslove budućnosti u desetljeću digitalne i zelene transformacije.

IDS-ov europarlamentarac Valter Flego također je govorio o digitalnoj tranziciji, napomenuvši kako prolazimo kroz četvrtu industrijsku revoluciju koja utječe na sve segmente života, rada, te društva u cjelini. Spomenuo je ideju širenja bolonjskog procesa na srednjoškolsko obrazovanje kako bi u svim članicama EU-a mladi imali izjednačene prilike i slične razine znanja.

 

Bedeković: Važna mobilnost u sustavu obrazovanja

Predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković govorila je o važnosti mobilnosti u sustavu obrazovanja.

U Hrvatskoj je stopa sudjelovanja u programu Erasmus još uvijek niža od prosjeka u EU-u. Ocijenila je kako je to djelomično vezano uz financijske razloge i činjenicu da potpora koja se odobrava pokriva samo jedan dio troškova boravka studenata u inozemstvu. Upravo zato, pojasnila je Bedeković, resorno ministarstvo je proširilo kategorije studenata koji imaju pravo na poseban dodatak na potporu.

Prorektorica Sveučilišta u Puli Mirjana Radetić-Paić predstavila je iskustva Sveučilišta u sudjelovanju u EU programima. Istaknula je da se u proteklih pet godina korištenje EU fondova intenziviralo, posebno na području infrastrukture gdje je gotova svaka prijava bila uspješna. 

Uvodne govore na panelu održali su gradonačelnik Pule Filip Zoričić i istarski župan Boris Miletić.

 Gradonačelnik Zoričić je mladima poručio da obrazovanje, kultura i sport mogu mijenjati svijet te obrazovanje treba biti „nadpolitička tema“ dok je župan Miletić govorio o potrebi većeg ulaganja u znanje i znanost, među ostalim i kako bi se zaustavio odlazak mladih iz Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙