FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OTS: Hrvatski Telekom d.d. - Dodjela novog radiofrekvencijskog spektra za pokretne 5G mreže

Zagreb (HinaOTS) - Hrvatski Telekom (Reuters: HT.ZA; Bloomberg: HTRA CZ), vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj objavljuje:

Hrvatski Telekom (Reuters: HT.ZA; Bloomberg: HTRA CZ), vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, objavljuje da je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) 12. kolovoza 2021. godine objavila odluku o dodjeli radiofrekvencijskog spektra u frekvencijskim pojasevima 700 MHz, 3600 MHz i 26 GHz, za mreže pokretnih komunikacija pete generacije.

Nakon provedenog postupka nadmetanja, koje je započelo dana 12. srpnja 2021. godine, poznato je kome su dodijeljeni svi frekvencijski pojasevi ponuđeni na nacionalnoj razini.

Hrvatski Telekom je sudjelovao u postupku nadmetanja za frekvencijske pojaseve 700 MHz, 3600 MHz i 26 GHz na nacionalnoj razini, te su mu temeljem pobjedničkih ponuda dodijeljeni 2x10 MHz blok u frekvencijskom pojasu 700 MHz, 12 blokova od 10 MHz u frekvencijskom pojasu 3600 GHz (ukupno 120 MHz), a u frekvencijskom pojasu 26 GHz 2 bloka od 200 MHz (ukupno 400 MHz).

Ukupni iznos koji je postignut u postupku nadmetanja za navedene frekvencijske blokove iznosi

130.660.749,00 kuna. Osim naknade koja je postignuta u okviru javne dražbe, za uporabu dodijeljenog radiofrekvencijskog spektra primjenjuje se i naknada iz Pravilniku o plaćanju naknada za obavljanje poslova Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti.

Dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra se dodjeljuju na razdoblje od 15 godina.

„Zaključenjem dražbe Hrvatski Telekom je osvojio najviše radiofrekvencijskog 5G spektra što je preduvjet za najveću i najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj. Ovime smo nastavili sa zacrtanim planom proaktivnog pokrivanja cijele zemlje s 5G te smo ponovno dali snažan doprinos nacionalnom gospodarskom i društvenom razvoju. Prošle godine smo uvođenjem prve komercijalne 5G mreže na 2,1 GHz Hrvatskoj otvorili vrata 5G doba i uveli je u odabrano društvo digitalno naprednih zemalja.

Sada, su dodjelom spektra na sva tri ključna 5G radiofrekvencijska pojasa ostvareni preduvjeti za značajan i uzbudljiv tehnološki iskorak i početak nove digitalne era u Hrvatskoj. 5G ere koja će obilježiti sljedećih 10 godina i u kojoj će HT ponovno biti predvodnik digitalizacije“, izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Na današnji dan putem 600 5G baznih stanica Hrvatski Telekom osigurava najveću pokrivenost 2 milijuna stanovnika, pri čemu čak 149 baznih stanica, ili svaka četvrta 5G bazna stanica radi na 3,6 GHz čime su omogućene još veće brzine na području 12 gradova i pokrivenost pola milijuna stanovnika.

 

Kontakt:

Marina Bengez Sedmak

Tomislav Bajić

Odnosi s investitorima

Hrvatski Telekom d.d.

 

Napomena o izvoru:

Hrvatski Telekom d.d.

Odnosi s investitorima

Radnička cesta 21, HR - Zagreb

Telefon: +385 1 491-1080

Telefaks: +385 1 491-1012

web: www.t.ht.hr

- end - -

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙