FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK predložio kriterije za definiranje zelenih investicija

BRUXELLES, 21. travnja 2021. (Hina) - Europska komisija je u srijedu objavila paket mjera koji uključuje kriterije po kojima će se ocjenjivati jesu li pojedine investicije dovoljno zelene i pridonose li ostvarenju Europskog zelenog plana, a odluku o tome hoće li se prirodni plin i nuklearna energija smatrati zelenim odgodila je za kasnije.

Kolegij povjerenika postigao je u srijedu politički dogovor o delegiranoj uredbi o taksonomiji EU-a o ublažavanju klimatskih promjena kojom se nastoji poduprijeti održiva ulaganja isticanjem gospodarskih djelatnosti koje najviše pridonose ostvarivanju ciljeva zaštite okoliša Unije.

Nova pravila, koja bi se trebala početi primjenjivati sljedeće godine, omogućit će definiranje koja se ulaganja mogu smatrati održivima i povoljnima za zaštitu klime.

Budući da će za ispunjenje cilja EU-a o klimatskoj neutralnosti do 2050. biti potrebne goleme investicije, nova pravila trebaju omogućiti da zelene investicije postanu vidljivije i atraktivnije za investitore.

Taksonomija EU-a pouzdan je znanstveno utemeljen alat za transparentnost, namijenjen poduzećima i ulagateljima.

Pruža zajednički jezik koji će ulagatelji moći koristiti prilikom ulaganja u projekte i gospodarske djelatnosti sa znatnim pozitivnim učinkom na klimu i okoliš.

Njime će se uvesti i obveze izvješćivanja za poduzeća i sudionike na financijskim tržištima, navodi Komisija.

“Prva klimatska taksonomija pomoći će poduzećima i investitorima da saznaju jesu li njihova ulaganja i djelatnosti zaista zeleni. To će biti ključno ako želimo mobilizirati privatna ulaganja u održive aktivnosti i učiniti Europu klimatski neutralnom do 2050.", izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Komisija je najavila da će odluku o tome hoće li se prirodni plin smatrati ekološki prihvatljivim donijeti kasnije ove godine i da će se pitanjem nuklearne energije zasebno baviti.

Bogatije države članice protiv su toga da se prirodni plin smatra ekološki prihvatljivim, dok države srednje i istočne Europe, koje su uvelike ovisne o ugljenu, smatraju plin dobrim prijelaznim rješenjem.

Komisija ne isključuje mogućnost da predloži posebna pravila po kojima bi se plin mogao koristiti kao zamjena za ugljen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙