FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ferić (SDP): Vrijeme je za FER kulturu, vraćam kulturu kulturnjacima

LABIN, 20. travnja 2021. (Hina) - SDP-ov kandidat za istarskog župana Danijel Ferić u utorak je u Labinu poručio kako je vrijeme za FER Istru i FER kulturu, ističući da će stoga u svom mandatu vratiti kulturu kulturnjacima.

Ferić je na konferenciji za novinare govorio o kulturi u Istri te kazao da se kroz županijski proračun od 1,6 milijardi kuna financira četiri muzeja i kulturnih institucija - Etnografski muzej Istre, Muzej suvremene umjetnosti Istre, Povijesni i pomorski muzej Istre i Istarska kulturna agencija.

"Nije tajna da su kulturni djelatnici u Istri nezadovoljni činjenicom da županijsku kulturu više od desetljeća vodi profesionalni političar. IDS-ova politika je utjecala i na činjenicu da je istarska kulturna, odnosno suvremeno-umjetnička scena ovih dana i službeno izgubila važan izložbeni prostor, odnosno kultni MMC Luka u Puli", rekao je.

Ustvrdio je kako se o županijskim javnim ustanovama u kulturi uopće na raspravlja na županijskoj Skupštini. Osim toga, dodao je, brojne su primjedbe i na netransparentan način dodjele sredstava za javne potrebe u kulturi.

Upravo iz tog razloga, izjavio je, kada postane župan, a kako se sredstva ne bi dodjeljivala isključivo podobnima, težit će izvrsnosti u programima gdje će prostor dobiti i neinstitucionalne ustanove u kulturi.

"Jednom riječju, vratiti ću kulturu kulturnjacima. Cilj mi je unaprijediti rad ustanova u kulturi i povećati njihovu transparentnost, kao i unaprijediti neinstitucionalni kulturni sektor. Unaprijediti nakladničku djelatnost u Istri te izgraditi novu kulturnu infrastrukturu", poručio je Ferić.

Želja mu je, kazao je, učinkovitije upravljati kulturnom infrastrukturom, ustanovama i projektima te povećati interes javnosti za kulturnu baštinu.

Nedopustivim drži da Istra nema aktualnu Istarsku kulturnu strategiju, pa će stoga izraditi novu strategiju za razdoblje do 2027. usklađenu s višegodišnjim financijskim okvirom EU, kako bi se mogla povući sredstva iz EU fondova za projekte u kulturi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙