U tijeku je, kako navode, još 21 postupak zaštite naziva, odnosno registracije naziva hrvatskih prehrambenih proizvoda.
Ministarstvo u priopćenju podsjeća da je u spomen na 14. travnja 2015., kada je prvi hrvatski prehrambeni proizvod odnosno naziv Krčki pršut, registriran u EU kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, Hrvatski sabor donio odluku kojom se taj dan u godini obilježava kao Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda.
"Republika Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje", istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Prepoznatljivost proizvoda, kako je kazala, povezana je i s prepoznatljivošću područja na kojem se proizvode, a što doprinosi jačanju turizma, ali i održivom razvoju ruralnih područja.
"Čestitam na trudu i uspjehu našim proizvođačima, nastavit ćemo unaprjeđivati i razvijati proizvodnju i promociju prepoznatljivih kvalitetnih hrvatskih proizvoda, a hrvatske potrošače pozivam i ovom prilikom da kupuju kvalitetno i domaće", izjavila je Vučković.
Iz Ministarstva napominju kako krajnji cilj proizvođača nije sama zaštita naziva i registracija oznake, već dodana vrijednost proizvoda koju proizvođači koriste u plasmanu, marketingu i postizanju bolje cijene zaštićenih proizvoda te podizanju konkurentnosti na lokalnom i tržištu EU.
Također navode kako kontinuirano rade na promidžbi domaćih tradicionalnih proizvoda kroz razne informativno-edukativne aktivnosti, putem letka i kataloga te organizacijom i uključivanjem proizvođača u izložbeno-prodajne manifestacije i sajmove.