FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 21. veljače 2021. (Hina) - Sljedeći tjedan čelnici država članica EU-a održat će virtualni samit o epidemiološkoj situaciji te o sigurnosnim i obrambenim pitanjima, ministri vanjskih poslova raspravljat će o uvođenju novih sankcija protiv Rusije zbog slučaja Navaljni.

Čelnici 27 država članica održat će sljedeći tjedan dva virtualna sastanka na vrhu.

Prvi je u četvrtak popodne kada će razgovarati o epidemiološkoj situaciji i koordinaciji borbe protiv covida-19, što će biti njihov deseti sastanak na tu temu.

U petak se održava novi sastanak posvećen sigurnosnim i obrambenim pitanjima te odnosima s južnim susjedstvom.

Ministri vanjskih poslova u ponedjeljak se fizički sastaju u Bruxellesu, a jedna od glavnih tema je strateška rasprava o odnosima s Rusijom i mogućnost novih sankcija zbog slučaja Navaljni.

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova zatražiti od Europske službe za vanjsko djelovanje da pripremi popis osoba i organizacija kojima bi se zabranio ulazak u EU i zamrznula imovina.

Sankcije bi trebale stupiti na snagu u sljedećih nekoliko tjedana, prije redovitog samita EU-a u ožujku.

EU je već uveo sankcije Rusiji zbog aneksije Krima 2014.

Prošle godine uveo je zabranu putovanja i zamrznuo imovinu šestorici ruskih dužnosnika bliskih Putinu zbog trovanja ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog u kolovozu. 

Nove sankcije predstavljaju odgovor na presudu Navaljnom, koju EU drži politički motiviranom, te na sprječavanje mirnih prosvjeda zbog te presude diljem Rusije.

Ministri će imati i video-sastanak s novim američkim državnim tajnikom Antonyem Blinkenom o jačanju suradnje između EU-a i SAD-a o ključnim globalnim vanjskopolitičkim i sigurnosnim pitanjima.

U utorak će  putem video-veze razgovarati ministri za europske poslove.

Na dnevnom redu su pripreme za samit te Konferencija o budućnosti Europe, koja je trebala početi još u svibnju prošle godine.

Do toga nije došlo zbog pandemije koronavirusa, ali i zbog nemogućnosti dogovora između institucija EU-a tko će voditi tu Konferenciju.

Sada se došlo blizu kompromisa po kojem bi Konferenciju zajednički trebali voditi predsjednik Europskog parlamenta, Komisije i predsjedatelj Vijeća EU-a.

Europski parlament i  portugalsko predsjedništvo u ponedjeljak organiziraju interparlamentarnu konferenciju na temu oporavka od pandemije koronavirusa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙