FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zovko: Inicijativu Bauhaus iskoristiti i za razvoj gradnje otporne na potrese

BRUXELLES, 4. veljače 2021. (Hina) - Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko uputila je dopis europskoj povjerenici Gabriel u kojem je zatražila proširenje inicijative Bauhaus na sigurnost gradnje i arhitekture s obzirom na nedavni tragični potres koji je razorio veći dio središnje Hrvatske, priopćio je ured zastupnice u četvrtak.

Europska komisija je pokrenula novu inicijativu europskog Bauhausa čiji je cilj okupiti građane, stručnjake i poduzeća iz različitih područja djelovanja za rad na održivom, uključivom i inovativnom društvu, prije svega na polju arhitekture i graditeljstva, te tako povezati svijet znanosti i tehnologije sa svijetom umjetnosti i kulture.

Zovko je u dopisu Mariyi Gabriel, povjerenici za inovaciju, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, istaknula da bi pored estetike i kreativnosti, Bauhaus projekti trebali osigurati sigurnost i zaštitu građanima.

Podsjetivši da je središnju Hrvatsku i Zagreb nedavno dogodilo više razornih potresa, Zovko u dopisu ukazuje na potrebu "razvoja procesa gradnje koji bi građevine učinile otpornijim na slične katastrofe".

Pozvala je na pokretanje pilot projekata u Hrvatskoj, koji bi se fokusirali na zahtjeve i uvjete gradnje. Po njezinom mišljenju, "obnova uništenih regija u Hrvatskoj nudi brojne mogućnosti za razvoj kreativnosti i inženjeringa na europskoj razini, kao i nove izglede za održiviju budućnost u ovim kritičnim područjima". 

Zastupnica Zovko smatra i da bi inicijativa Bauhaus trebala iskoristiti sinergije s mehanizmom RescEU kako bi predvidjela buduće katastrofe, kao što su potresi, poplave i požari.

Europska unija razvila je mehanizam RescEU kao odgovor na prirodne katastrofe i katastrofe uzrokovane ljudskim djelovanjem. Pored upravljanja krizama, ovaj se instrument fokusira na pripravnost i prevenciju.

Kada razmjeri izvanrednih situacija prevladaju mogućnosti zemlje da samostalno reagira, ona može zatražiti pomoć putem EU mehanizma civilne zaštite.

Europska komisija je u siječnju pokrenula fazu osmišljavanja inicijative za novi europski Bauhaus, ekološki, gospodarski i kulturni projekt u okviru provedbe europskog Zelenog plana.

Na posebnim internetskim stranicama umjetnici, dizajneri, inženjeri, znanstvenici, poduzetnici, arhitekti, studenti i svi zainteresirani mogu od ponedjeljka podijeliti primjere nadahnutih postignuća za novi europski Bauhaus, ideje o njegovu razvoju kao i sva sporna pitanja i nedoumice.

Njemački arhitekt  Walter Gropius je sa skupinom prijatelja osnovao 1919. školu "Državni Bauhaus", koja je brzo prerasla u međunarodni pokret za arhitekturu, umjetnost i dizajn. Po uzoru na izvorni Bauhaus, novi bi trebao oblikovati društvenu i gospodarsku tranziciju u zeleno i digitalno.

Ideju o novom europskom Bauhausu prva je iznijela predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u svom govoru o stanju Unije prošle godine. Ona je istaknula da je novi europski Bauhaus je ekološki, gospodarski i kulturni projekt usmjeren na objedinjavanje komponenti dizajna, održivosti, dostupnosti, cjenovne pristupačnosti i ulaganja sa ciljem provođenja europskog zelenog plana. 

Komisija je  objavila strategiju "Renovacijski val", koja uključuje viziju novog europskog Bauhausa i cilj joj je udvostručiti u sljedećih deset godina energetsku obnovu zgrada, smanjiti emisiju stakleničkih plinova i smanjiti račune za grijanje i hlađenje stambenih i poslovnih prostora.

Do 2030. moglo bi se tako trebalo renovirati 35 milijuna zgrada u EU-u i stvoriti dodatnih 160.000 "zelenih" radnih mjesta u građevinskom sektoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙