Rudarska greblica je proizvod dobiven od ručno valjanog, tankog tijesta izrađenog od pšeničnog brašna, svinjske masti i/ili margarina, suncokretovog ulja, mlijeka, jaja, maslaca, kiselog vrhnja, soli, svježeg kvasca, šećera i vode te punjen nadjevom od svježeg kravljeg sira.
Područje proizvodnje Rudarske greblice je mjesto Rude te okolna sela u Zagrebačkoj županiji - Cerje Samoborsko, Braslovje, Kotari, Manja Vas, Bukovje Podvrško i Prekrižje Plješivičko.
Prema usmenoj predaji stanovnika ovog kraja, Rudarsku greblicu pripremale su žene rudara još u prvoj polovici 16. stoljeća.
Naziv je dobila po tradicionalnom alatu zvanom greblica, kojim se razgrijavao žar u krušnoj peći rudarskog doma, jer je krajnji oblik kolača bio sličan obliku tog alata.
Iz Ministarstva podsjećaju da je Hrvatska sada ima 29 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.
Uz sada registriran naziv Rudarska greblica, drugi već registrirani nazivi proizvoda su Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič i Malostonska kamenica.