FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međimurski osnovnoškolci od ponedjeljka u razredima

ČAKOVEC, 28. siječnja 2021. (Hina) - I međimurski učenici osnovnih škola od ponedjeljka kreću na nastavu, a srednjoškolci, osim maturanata, i dalje će imati online nastavu, rečeno je u četvrtak na konferenciji Stožera civilne zaštite Međimurske županije u Čakovcu.

Županijska pročelnica za obrazovanje i kulturu Blaženka Novak izvijestila je da će se učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole od ponedjeljka pridružiti i učenici od petog do osmog razreda te da su osnovne škole spremne za primjenu svih epidemioloških mjera.

„Što se tiče učenika srednjih škola, mi smo pripremili jedan dosta složen plan povratka dijela učenika u srednjoškolske klupe, no eto, nismo se uspjeli uskladiti s epidemiolozima pa je naš župan donio odluku da ipak s primjenom tog modela pričekamo još tjedan ili dva da možemo vidjeti kako će se razvijati epidemiološka situacija“, rekla je Novak te dodala da će u školama biti samo maturanti u prijepodnevnoj smjeni.

Međimurski župan je rekao da će cijela Hrvatska primijeniti takav model, a idući tjedan donijet će se odluka o tome kakav će režim biti od 7. veljače.

Posavec je rekao da u Međimurskoj županiji danas imaju 23 nova slučaja zaraze koronavirusom.

„Pozitivnih je 16 uzoraka od 126 po PCR metodi. Dodatno su dva pozitivna slučaja brzim antigenskim testovima, četiri pozitivna slučaja na temelju kliničke slike i jedan pozitivni slučaj iz drugih županija“, rekao je župan te dodao da umrlih nije bilo.

U Međimurskoj županiji trenutačno je 270 aktivnih slučajeva. U dvotjednom razdoblju udio pozitivnih u broju testiranja pao je s 19,7 u prva dva tjedna ove godine na 15,5 posto. Četrnaestodnevna incidencija na 100.000 stanovnika pala je sa 709 na 347.

Višnja Smilović iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo izvijestila je da su dosad cijepljene 2482 osobe, a do danas ujutro dvije doze su primile 703 osobe.

„Do kraja tjedna očekujemo još više od 300 osoba., i to će biti više od tisuću osoba kompletno cijepljeno. Razmak između doza bit će 25 do 27 dana, što je u okvirima prihvatljivog“, rekla je Smilović.

Ravnatelj Županijske bolnice u Čakovcu Tomislav Novinščak istaknuo je da je situacija nešto lakša nego u studenome i prosincu prošle godine.

„Trenutačno imamo hospitalizirana 53 pacijenta, međutim, daleko je to od dobrog, daleko je to do opuštanja. Zdravstvena struka je svjesna postojanja uobičajenog obrasca epidemija u tri vala, i mi još imamo ogroman oprez“, rekao je Novinščak.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec zahvalio je na kvalitetnom doprinosu međimurskim službama koje su pomagale na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji.

„Naši vatrogasci ponovno su pozvani. Dvadesetak vatrogasaca će sutra krenuti u Majur kao pomoć u sanaciji štete koju je potres nanio“, najavio je Grivec.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙