FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MDC: Izložbe u 2021. godini u Hrvatskoj i svijetu

ZAGREB, 27. siječnja 2021. (Hina) - Muzejski dokumentacijski centar (MDC) objavio je pregled najznačajnijih izložbenih projekata koje će se u ovoj godini održati u Hrvatskoj i svijetu.

Od tematskih izložbi u Hrvatskoj izdvajaju veliku izložbu "Moda i strip" koju će u veljači postaviti Muzej za umjetnost i obrt (MUO) postaviti, u suradnji s Francuskim institutom.

Ta gostujuća izložba iz Muzeja stripa iz Angoulêmea ukazuje na međusobne utjecaje i brojne poveznice između devete umjetnosti i svijeta visoke mode.

Za ožujak Galerija Klovićevi dvori priprema izložbu "Skriveno blago europskog plemstva" na kojoj će biti prikazana kulturna i umjetnička baština plemićkih obitelji istočne Hrvatske i njihove bogate zbirke umjetnina.

Dubrovački muzeji spremaju izložbu o dubrovačkom turizmu u prošlom stoljeću "Biseri južnog mora – Turistička kultura i arhitektura dubrovačke rivijere 20. stoljeća".

Hrvatski muzeji predstavit će i niz retrospektiva istaknutih umjetnika, Milan Vulpe MUO-u, Sergije Glumac u Klovićevim dvorima, Ivan Kožarić i Ratko Petrić u Muzeju suvremene umjetnosti, videoradovi Sanje Iveković u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti te Gorki Žuvela u splitskoj Galeriji umjetnina.

Kako je najavljeno, samostalne izložbe domaćih i stranih umjetnika najavljuju Moderna galerija (Kiki Smith, Sergej Borisov, Josip Klarica, Nikola Koydl), Klovićevi dvori (Tisja Kljaković Braić), Galerija umjetnina (Sašo Sedlaček, Conor McGrady), Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku (Goran Fruk, Peter Pierre Weisz) i Umjetnička galerija u Dubrovniku (Eugen Varzić, Denis Krašković).

U suradnji sa Židovskim muzejom iz Beča Gradski muzej Varaždin donosi izložbu "Hedy Lamarr – Miss Bluetooth", posvećenu holivudskoj glumici iz 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća, rođenoj Bečanki značajnoj po izumu tehnologije na kojoj se zasniva današnja bežična komunikacija, a koja je imala ujaka u Varaždinu.

Iz MDC-a su izdvojili i izložbe koje će se održati izvan Hrvatske, među kojima se ona Muzeja novejše zgodovine Slovenije u Ljubljani, "Identitete na prepihu. Zgodbe pripadanja in identitete" otvara 28. siječnja.

Izložba donosi priče migranata iz jugoslavenskih republika u Sloveniju i njihovih potomaka, a osim osobnih priča i pitanja identiteta, otvara temu negativne percepcije useljenika u Sloveniju za koje se procjenjuje je da ih je bilo gotovo 300 tisuća između 1945. i 1991. godine. a dio je EU projekta I-ON: Identity on the Line,

Isti muzej će u drugoj polovici godine obilježiti 30 godina od osamostaljenja slovenske države izložbom "Slovenija 30 let" koja se vremenski poklapa sa slovenskim predsjedanjem Vijećem EU-a.

U ozračju sve učestalijih zahtjeva za dekolonizacijom muzeja i nakon globalnog vala uklanjanja skulptura kontroverznih povijesnih ličnosti iz javnih prostora, u Amsterdamu se priprema velika izložba o ropstvu, kojom se želi kritički sagledati prosperitet nizozemskog društva sagrađenog na transatlantskom ropstvu u Surinamu, Brazilu i Karibima kao i kolonijalnom ropstvu u Južnoj Africi i Aziji.

Održat će se u Rijksmuseumu, od 12. veljače pod nazivom "Slavery – Ten true stories", s predmetima iz nizozemskih i stranih muzeja, arhiva i privatnih zbirki te deset priča robova i njihovih nizozemskih robovlasnika.

Obuhvaćeno je tzv. zlatno stoljeće, razdoblje od 17. stoljeća u kojem se Nizozemska s najvećom trgovačkom flotom svijeta prometnula u pomorsku, trgovačku i kolonijalnu velesilu, do 19. stoljeća i početka dekolonizacije. 

U organizaciji Sarikhani Art Collection pripremaju se dvije velike izložbe o iranskoj umjetnosti - u Muzeju Viktorije i Alberta (V&A) u Londonu za 13. veljače se planira otvorenje najopsežnije izložbe iranske umjetnosti i dizajna, "Epic Iran", koja će prikazati oko 300 predmeta iz iranske povijesti od 3000. godine prije Krista do danas, a u Berlinu u Pergamonmuseumu bi se 30. listopada trebala otvoriti izložba "Iran. 5.000 Years of Art and Culture".

Bit će tu i retrospektivne izložbe nekih od najvećih ženskih umjetnica, japanske umjetnice Yayoi Kusame  poznate po ambijentalnim instalacijama Infinity Mirror Rooms u Berlinu i u Tel-Avivu.

Georgia O’Keeffe, jedna od najvećih predstavnica američke moderne umjetnosti u 20. stoljeću  imat će svoju retrospektivu u Madridu i u Parizu.

MDC najavljuje kako će svoje izložbe također imati pionirka apstrakcije, Švicarka Sophie Taeuber-Arp (Kunstmuseum Basel, Tate Modern i njujorška MoMA), američka konceptualna umjetnica Barbara Kruger (Art Institute of Chicago) te najpoznatija svjetska performerica, Marina Abramović (Kraljevska akademija umjetnosti u Londonu).

Njemačku izložbenu scenu obilježit će niz izložbi povodom stogodišnjice rođenja Josepha Beuysa. Rođendan jednog od najvažnijih njemačkih umjetnika, što će se proslaviti u oko 20 institucija u 12 gradova. 

Italija će u 2021. godini posvetiti Danteu Alighieriju i obilježavanju 700 godina od njegove smrti, izložbama i događanjima u Firenci, Ravenni i 70 drugih gradova i mjesta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙