FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 20. prosinca 2020. (Hina) - U božićnom, predzadnjem tjednu u godini, Europska unija očekuje odobrenje prvog cjepiva protiv covida-19 i početak cijepljenja te ishod pregovora s Velikom Britanijom, koja uskoro napušta jedinstveno europsko tržište i carinsku uniju.

Europska agencija za lijekova (EMA) u ponedjeljak, 21. prosinca, odlučivat će o odobrenju prvog cjepiva protiv covida-19 u Europskoj uniji. Riječ je o cjepivu koje su proizveli američka tvrtka Pfizer i njemačka BioNTech. 

EMA je sastanak na kojem se odlučuje o odobrenju toga cjepiva pomaknula za tjedan dana, s 29. na 21. prosinca.

Prođe li sve kako se očekuje, prve doze toga cjepiva države članice trebale bi dobiti u subotu, a u nedjelju, 27. prosinca bi već započelo cijepljenje u nekim članicama, u drugima bi to krenulo 28. i 29. prosinca.

Nakon Pfizerova i BioNTechova cjepiva, sljedeće koje je na redu je ono koje razvija Moderna. EMA je najavila da će o odobrenju Modernina cjepiva odlučivati 6. siječnja umjesto ranije predviđenog 12. siječnja.

Europska komisija je dosad zaključila šest ugovora s različitim proizvođačima o kupnji gotovo dvije milijarde doza.

Jedanaest dana prije isteka prijelaznog razdoblja, kada Velika Britanija napušta jedinstveno europsko tržište i carinsku uniju, još uvijek nema dogovora o budućim odnosima. Pregovori se još uvijek vode, Europski parlament je dao rok do nedjelje 20. prosinca u ponoć kako bi bilo dovoljno vremena da se on ratificira.

Međutim, moguće je zemlje članice i bez Parlamenta odobre privremenu primjenu eventualnog sporazuma.

Pregovarač EU-a za brexit Michel Barnier rekao je u petak da je sada "trenutak istine". "Postoji šansa za postizanje sporazuma, ali put do takvog sporazuma vrlo je sužen."

"Preostalo nam je jako malo vremena, tek nekoliko sati da odradimo pregovore ako želimo da ovaj sporazum stupi na snagu 1. siječnja", dodao je Barnier.  
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙