FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU razmatra doniranje pet posto osiguranog cjepiva protiv covida-19 siromašnima

BRUXELLES 14. prosinca (Hina/Reuters) - Europska unija razmišlja o doniranju pet posto od svoje sadašnje količine cjepiva protiv covida-19 siromašnijim zemljama, javlja u ponedjeljak Reuters pozivajući se na interni dokument.

Agencija dodaje da se radi o potezu koji bi mogao potkopati plan distribucije cjepiva Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Plan, koji je sastavila francuska vlada, prvi puta jasno govori o europskoj donaciji cjepiva koja se do sada smatrala samo opcijom ako bi europski blok u konačnici imao višak doza.

Ako bi se ostvario, taj bi plan zadao udarac globalnoj inicijativi kupnje i distribicije cjepiva, poznatoj kao COVAX koja se provodi u suradnji sa WHO-om.

Svjetska inicijativa COVAX, koju su zajedno pokrenuli WHO i Savez za cjepiva (GAVI), premašila je sredinom studenoga zadani cilj o prikupljanju više od dvije milijarde dolara za kupnju i distribuciju cjepiva protiv covida-19 siromašnim zemljama, ali je upozorila da joj još uvijek nedostaje sredstava.

Cilj COVAX-a je do kraja sljedeće godine isporučiti dvije milijarde doza za barem 20 posto ljudi diljem svijeta kojima je pomoć najpotrebnija.

Prema francuskom planu, koji trebaju odobriti ostale članice EU-a, EU bi siromašnijim zemljama mogao donirati do 65 milijuna doza cjepiva.

To bi bilo pet posto od 1,3 milijarde doza koje je do sada EU osigurao ugovorima o kupovini sa šest tvrtki. To su Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca/Oxford, Sanofi/GSK i CureVac.

Kako bi se smanjili troškovi, cjepiva bi direktno isporučivali proizvođači koji imaju ugovore s Unijom.

U dokumentu stoji da bi to bio najučinkovitiji način postizanja ambicioznog plana o cjepivu kao javnom dobru.

Doniranim cjepivom bi se moglo cijepiti 16 milijuna zdravstvenih radnika u 62 siromašne zemlje, a od donacija bi korist mogli imati liječnici i medicinske sestre u ostale 54 zemlje s niskim prihodima.

COVAX teško dolazi do narudžbi za cjepiva jer su bogate zemlje rezervirale većinu dostupnih kolilčina, uključujući i zemlje EU-a koje usprkos tome što sudjeluju u financiranju WHO-a izbjegavaju kupovati cjepivo putem te UN-ove organizacije jer ne žele da im se količina ograničava na 20 posto njihovog stanovništva.

Europska unija, koja broji 450 milijuna stanovnika, sljedećih bi mjeseci, nakon odobrenja Europske agencije za lijekove,  trebala primiti ne više od 280 milijuna doza cjepiva Pfizer/BioNTecha i Moderne.

Nije izgledno da bi članice EU-a donirale dio svojih početnih ograničenih zaliha.

WHO, čiji su dužnosnici kritički nastrojeni prema francuskom planu, o tom će dokumentu raspravljati danas.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙