FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Michel ističe jedinstvo EU-a u pregovorima s Velikom Britanijom

BRUXELLES, 4. prosinca 2020. (Hina) - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izjavio je u petak da će svih 27 država članica zadržati jedinstvenu poziciju u pregovorima o budućim odnosima s Velikom Britanijom.

"Izdržat ćemo do kraja, do posljednje sekunde i sačuvati jedinstvo", rekao je Michel na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o prvoj godini svoga mandata na čelu Europskog vijeća, najvišeg političkog tijela EU-a, koje okuplja šefove država ili vlada zemalja članica.
Pregovori s Velikom Britanijom, koja je napustila EU 31. siječnja ove godine, u završnoj su fazi s krajnje neizvjesnim ishodom. Više zemalja članica ističe da ne želi dogovor pod svaku cijenu, a Francuska je zaprijetila vetom ako joj eventualni sporazum o budućim odnosima ne bude prihvatljiv.
Michel je potvrdio da će se sljedeći tjedan, u četvrtak i petak, održati fizički sastanak na vrhu čelnika zemalja članica. Otpada mogućnost virtualnog sastanka jer su na stolu toliko složena pitanja koja se ne mogu riješiti bez fizičke nazočnosti - od mađarsko-poljske blokade financijskog paketa, brexita, odnosa s Turskom, borbe protiv pandemije covida-19.
Michel je istaknuo spremnost EU-a da uvede sankcije Turskoj jer je nastavila s jednostranim potezima u istočnom Sredozemlju.
Na samitu u listopadu, EU je ponudio Turskoj "pozitivnu agendu" u odnosima ako odustane od provokacija u istočnom Sredozemlju gdje istražuje naftu i plin u vodama za koje Grčka i Cipar tvrde njima pripadaju, u regionalnim sukobima u Libiji i Nagornom Karabahu.
"U listopadu smo pružili ruku Turskoj, ali naša procjena nije pozitivna. Turska nastavlja s jednostranim potezima i neprijateljskom retorikom. O tome ćemo razgovarati na samitu 10. prosinca i spremni smo iskoristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju", rekao je Michel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙