FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU želi ubrzati stvaranje generičkih lijekova

BRUXELLES, 25. studenoga 2020. (Hina/Reuters) – Europska unija želi ubrzati procedure stvaranja generičkih lijekova bez pristanka vlasnika patenata, pokazao je dokument EU-a o potezu čiji je cilj zaobići zaštitu intelektualnog prava u izvanrednim situacijama. 

Takozvano obavezno davanje dozvola dopušteno je u pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u izvanrednim situacijama te se može primijeniti i u pandemiji koronavirusa. 

„Komisija vidi potrebu osiguravanja da postoje djelotvorni sustavi obaveznog davanja dozvola, kako bi se koristili kao zadnja opcija i sigurnosna mreža kad ne uspiju svi drugi pokušaji oko intelektualnog vlasništva“, stoji u dokumentu objavljenom u srijedu. 

Ta mjera, ako se ikad primijeni, državama EU-a bi omogućila da proizvode generičke lijekove bez pristanka farmaceutskih tvrtki koje su ih razvile, iako bi zadržale intelektualno pravo, prenosi Reuters.

Prijedlog je dio akcijskog plana EU-a o intelektualnom vlasništvu kojem je većinom cilj jačanje zaštite europskih tvrtki u odnosu na inozemne aktere. 

Zastupnici i aktivisti su u prvim mjesecima pandemije covida-19 pozivali EU da koristi pravilo WTO-a da dobije pristup potencijalnim cjepivima i lijekovima za koronavirus, većinom proizvedenima izvan Europe. 

Europska komisija je dosad odbijala to učiniti te je postigla nekoliko milijardi vrijedne dogovore s farmaceutskim tvrtkama kako bi osigurala cjepiva i lijekove. 

No pandemija covida-19 je dovela do ponovnog razmatranja postojećih procedura koje su većinom u ovlasti europskih nacionalnih vlada. 

„Komisija poziva države članice da osiguraju da su njihovi alati što djelotvorniji; primjerice, da uspostave ubrzane procedure za obavezno davanje dozvola u izvanrednim situacijama“, piše u dokumentu. 
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙