FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UGP i Women in Adria: Mari li itko za poduzetnice u Hrvatskoj?

ZAGREB, 19. studenoga 2020. (Hina) - Hrvatska ima 70 tisuća poduzetnica, ali vlasti i institucije ne mare za njihove potrebe, pri čemu su strategije razvoja ženskog poduzetništva samo slovo na papiru, poručile su u četvrtak udruge Glas poduzetnika i Women in Adria u povodu Svjetskog dana poduzetnica koji se obilježava 19. studenoga.

U objavi za medije Odbora za žensko poduzetništvo udruge Glas poduzetnika i udruge Women in Adria, pod naslovom "Mari li itko za žene poduzetnice u Hrvatskoj?", iznosi se da je sa zadnjim danom prošle godine u Hrvatskoj bilo gotovo 70 tisuća poslovnih subjekata u ženskom vlasništvu - 30.617 obrta, 28.100 tvrtki te 10.811 tvrtki u kojima su žene suvlasnice s muškarcima.

Iz godine u godinu primjećuje se pozitivan trend sve veće sklonosti žena prema poduzetništvu, istaknuto je, pri čemu je najviše poduzetnica u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj, Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

U ostalim županijama žene su također aktivne u poduzetništvu i pokreću više tvrtki i obrta nego muškarci. Što se tiče djelatnosti, najviše se bave savjetodavnim uslugama poput prava, računovodstva, odnosa s javnošću, marketinga, arhitekture, dizajna i prevođenja. Nakon toga slijede djelatnosti u sektoru ljepote i trgovine te djelatnosti pružanja smještaja i pripreme hrane, navodi se u objavi.

No, iz udruženja ističu da je Hrvatska imala strategiju razvoja ženskog poduzetništva za razdoblje od 2014.-2020.godine, ali da po njoj, nažalost, ništa konkretno nije učinjeno te tako ni jedna institucija ne prati subjekte u ženskom vlasništvu.

Navode i da zakonodavni okvir poduzetnicama koje su majke otežava poslovanje, prije svega izmijenjeni Zakon o doprinosima koji ne priznaje da žena zbog djece radi manje od punog radnog vremena pa tako, ako nije uplatila sve doprinose u 2019. godini, dobila je rješenje za uplatu razlike kao fizička osoba.

U takvoj situaciji te žene će sigurno završiti svoju poduzetničku avanturu i odustati zauvijek od poduzetništva, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da je Glas poduzetnika poslao zahtjev ministarstvima financija i rada da se navedena rješenja storniraju i da se svi poduzetnici početnici (obrti i tvrtke) oslobode plaćanja doprinosa u prve tri godine poslovanja.

Udruge smatraju i da bi lokalne vlasti trebale podržati poduzetnice tako da njihova djeca imaju sigurno mjesto u vrtiću, pri čemu bi za početnice trebalo osigurati sufinanciranje tih troškova, a ta investicija bi se vratila kroz kreirana radna mjesta i uplate u lokalni proračun.

Ivana Matić, direktorica mreže žena u biznisu Women in Adria i voditeljica odbora za žensko poduzetništvo udruge Glas poduzetnika, istaknula je da poduzetnice predstavljaju neiskorišteni ekonomski potencijal.

"Naša država nema dovoljno ljudi i moramo se truditi ženama osigurati i olakšati da rade i zarađuju, a ne da se političari natječu tko će im osigurati da budu samo majke kod kuće s djecom. Tu opciju moramo zaboraviti na sljedećih 50 godina jer nemamo novca za nju", izjava je Matić koja se prenosi u objavi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙