FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

 U Zadarskoj županiji 86 novih slučajeva zaraze, jedna osoba umrla

ZADAR, 14. studenoga 2020. (Hina) - U Zadarskoj županiji potvrđeno je 86 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u Općoj bolnici Zadar od posljedica covida-19 preminuo je 68-godišnji muškarac koji je bio na respiratoru, izvijestio je u subotu županijski stožer Civilne zaštite.

Među novooboljelima 36 ih je iz Zadra, 13 iz Sukošana, osam iz Benkovca četvero iz Paga, po troje iz Novigrada i Škabrnje, po dvoje zaraženih je na području Obrovca, Kolana, Poličnika i Starigrada te po jedna osoba u Bibinju, Galovcu, Jasenici, Kalima, Lišanima Ostrovičkim, Polači, Preku, Privlaci, Ražancu i Viru.

Budući da se koronavirus pojavio kod jedne djelatnice Doma za starije u Gorici, testirani su svi korisnici i djelatnici te su nalazi pokazali da je zaraženo još 11 štićenika i dvije  djelatnice.

"Na našem području situacija je i dalje zadovoljavajuća jer smo još uvijek s dvoznamenkastim dnevnim brojem zaraženih dnevno. Pod aktivnim nadzorom imamo sedam domova za stare u kojima se pojavio koronavirus, svakodnevno obavljamo izvide i uzimamo uzorke korisnicima i djelatnicima te činimo sve kako bismo zaštitili tu najugroženiju skupinu", rekao je Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

 Istaknuo je kako se ne smije opustiti jer većina zaraženih ne zna gdje se zarazila.

"Imamo spremnu Specijalnu bolnicu za ortopediju Biograd na Moru za prijam još 25 pacijenata ako Opća bolnica u Zadru napuni svoje kapacitete. Sada u bolnici imamo 50 predviđenih mjesta za pacijente s težim oblicima bolesti, a biogradska bolnica nam je spremna za prihvat lakših i srednje teških pacijenata kako se bolnički sustav u Zadru ne bi preopteretio", napomenuo je.

Drži i kako je trenutačna situacija rezultat dobrog rukovođenja županijskim stožerom i pravodobnim donošenjem svih dosadašnjih mjera.

"Zdravstveni sustav nam dobro funkcionira, stanovništvo se pridržava preporuka, a mediji nam jako pomažu u prenošenju najvažnijih poruka i informacija. Svi zajedno pridonijeli smo tome da je stanje u Zadarskoj županiji i dalje stabilno unatoč porastu broja oboljelih", rekao je Medić.

Apelirao je na sve da se i dalje ponašaju odgovorno i oprezno, jer povećanje broja zaraženih je očekivano s dolaskom hladnijih dana i duljim boravkom u zatvorenim prostorima. "Ovaj broj će i dalje rasti jer se virus brzo širi, kao što možemo vidjeti u cijeloj Hrvatskoj. Zato, ako ne želimo jače restriktivne mjere, moramo paziti kako se ponašamo jedni prema drugima jer o tome ovisi funkcioniranje cijelog zdravstvenog i ekonomskog sustava", poručio je Medić.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 314 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je njih 1551. Izliječene su 103 osobe.

U Općoj bolnici u Zadru hospitalizirano je 27 bolesnika, od kojih je četvero na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je osmero pacijenata s lakšim i srednje teškim simptomima.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje samoizolacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙