FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Varaždinskoj županiji izvan sustava 10 posto zdravstvenih djelatnika

VARAŽDIN, 29. listopada 2020. (Hina) - U Varaždinskoj županiji u četvrtak je zabilježeno 120 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a izvan službe je 10 posto djelatnika varaždinske Opće bolnice.

 

„Kod testiranja putem covid ambulante od 243 uzorka imamo 108 pozitivnih, što je više od 45 posto i pokazuje da svaki drugi pacijent upućen u covid ambulantu bude pozitivan na koronavirus“, rekao je načelnik Stožer civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin na konferenciji za novinare u četvrtak.

Vugrin je dodao i da je posebno zabrinjavajuće što je u posljednja 24 sata novih 13 hospitaliziranih osoba s težom kliničkom slikom te da su još tri pacijenta na respiratoru.

„U samo tjedan dana, broj osoba koje zahtijevaju kisik povećao se dva i pol puta, a broj osoba na respiratoru tri puta“, kazao je Vugrin.

U posljednjih sedam u Varaždinskoj županiji je 656 novooboljelih, dok ih je tjedan dana prije bilo 323. Trenutno je 669 aktivnih slučajeva, a u mjeri samoizolacije je više od 2000 ljudi

„Krajnje je vrijeme da i oni koji dosad nisu, počnu vjerovati da je virus tu i počnu se ponašati u skladu s time jer, uz nastavak ovakvog trenda, uskoro će biti upitna dostatnost opreme i dostatnost zdravstvenog osoblja za liječenje težih bolesnika“, poručio je Vugrin.

Zatvoreno 10 posto ordinacija obiteljske medicine, pacijenti iz bolnice izmještaju se u Klenovnik

Vugrin je izvijestio da je već sada zbog koronavirusa izvan službe10 posto djelatnika varaždinske Opće bolnice. Prema posljednjim dostupnim informacijama zatvoreno je i 10 posto ambulanti liječnika obiteljske medicine, dodao je.

Opća bolnica Varaždin krenula je s izmještanjem pacijenata u službi u Klenovniku, kako bi se i tamo osigurali dodatni kapaciteti, 36 kreveta za bolesnike s koronavirusom.

Ravnatelj bolnice Nenad Kudelić naglasio je da je sve veći priljev izuzetno teško bolesnih pacijenata, a sve je veći i broj djelatnika koji su zaraženi koronavirusom i koji su u samoizolaciji.

„Na današnji dan imamo 58 pozitivnih djelatnika na koronavirus i 63 u samoizolaciji. Radimo bez 121 djelatnika. To čini blizu 10 posto ukupnog broja djelatnika bolnice, a više od polovice od toga broja otpada samo na medicinske sestre“, rekao je Kudelić te dodao da je od Ministarstva zdravstva zatražena pomoć po pitanju medicinskog kadra.

Napomenuo je kako su tražili povratak svih specijalizanata koji su na edukaciji u zagrebačkim klinikama što im je ministar zdravstva i odobrio te pokušavaju osigurati još dostatan broj sestara.

Ravnatelj je najavio da varaždinska Opća bolnica sutra kreće u hitno zapošljavanje bez natječaja na 60 dana, da je obustavljen kompletni hladni program i da se radi samo s akutnim i hitnim pacijentima te onkološkim bolesnicima.

„Isto tako, situacija s lijekovima je izuzetno teška i ukoliko se ne riješi nešto po pitanju dobave lijekova, u bolnici od sljedećeg tjedna neće više biti moguće liječiti onkološke bolesnike“, kazao je Kudelić.

Ravnatelj je istaknuo da će se, ako nastavi primati pacijente ovim tempom, za pet dana popuniti svi kapaciteti koje Opća bolnica Varaždin može osigurati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙