FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU treba koordinirana ograničenja i testiranje a ne karantenu - ECTAA

ZAGREB, 18. rujna 2020. (Hina) - Europske vlade trebale bi zamijeniti karantenu koordiniranim ograničenjima i testiranjem na koronavirus, poručila je u petak europska udruga putničkih agenata i turoperatora, tražeći intervenciju Europske komisije.

"Kaos zahtijeva Vaš trenutni osobni angažman", napisala je u pismu predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen ECTAA, skupina više od 20 udruga u tom sektoru, uključujući i udrugu avioprijevoznika IATA.

Poziv Komisiji vremenski se poklopio s upozorenjem grupe zračnih luka ACI Europe, jedne od potpisnica pisma, da je broj putnika u kolovozu pao 65 posto, a u prva dva tjedna rujna čak 73 posto.

Komisija je u ovom mjesecu predložila zajednički sustav "semafora", osmišljen kako bi zemlje EU-a koordinirale ograničenja putovanja. Novi sustav trebao je zamijeniti složena pravila i karantenu zbog kojih su putovanja ponovo stala.

Vlade EU-a pak zbog opetovanog rasta broja zaraženih koronavirusom nerado odustaju od drastičnijih ograničenja i karantena, koje su po ocjeni sektora putovanja nesrazmjerne rizicima putovanja unutar regije, s obzirom na raširenost virusa.

Irska je tako u četvrtak uvela karantenu za putnike iz Italije i Grčke, na temelju strožih kriterija o zarazi od onih koje je predložio EU.

"Neuspjeh potpune provedbe prijedloga Komisije uništio bi svaku šansu za potencijalni oporavak", upozorile su predsjednicu EK udruge sektora putovanja.

Pismo su potpisale udruge koje zajedno predstavljaju više od 5.000 kompanija i milijune radnika u različitim sektorima, od zrakoplovstva i putničkih agencija do hotela, restorana i kampova, te njihovih opskrbnih lanaca.

"Stoga vas pozivamo da ovo pitanje dobije status prioriteta" u raspravama sa čelnicima zemalja EU-a, dodali su, naglašavajući da turizam čini 10 posto gospodarskih aktivnosti u EU i da zapošljava 12 posto ukupne radne snage.

"Na kocki je zapravo oporavak Europe i europskih gospodarstava", ustvrdili su.

Europski parlament upozorio je u četvrtak da različite metodologije i kriteriji koje koriste članice EU-a štete naporima u suzbijanju pandemije Covida-19 ali i oporavku europskom gospodarstvu te pozvali na njihovo usklađivanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙