FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zovko i Picula o porukama von der Leyen zapadnom Balkanu

BRUXELLES, 17. rujna 2020. (Hina) - Zastupnici u Europskom parlamentu Željana Zovko i Tonino Picula istaknuli su, osvrćući se na govor Ursule von der Leyen, dio u kojem je predsjednica Europske komisije rekla da je zapadnom Balkanu mjesto u Europskoj uniji.

 "Predsjednica Komisije uputila je snažnu poruku, nazvavši povijesnom odluku o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom za vrijeme hrvatskog predsjedanja te da zapadni Balkan povijesno i kulturološki pripada Europi i da nije usputna postaja na Putu svile", izjavila je Željana Zovko (HDZ).
 "Ursula von der Leyen je zanimljivo govorila o zapadnom Balkanu, koji ostaje prioritet EU-a, te je rekla da ne može biti stanica na Putu svile", kaže Tonino Picula (SDP).
 Picula je dodao da je von der Leyen, u vezi s vanjskom politikom, pozvala na ponovnu izgradnju transatlantskog partnerstva, pozdravila otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, Kinu nazvala partnerom i rivalom te osudila najnovije postupke Rusije i Turske. Ujedno je pozvala na odlučivanje o kršenjima ljudskih prava i sankcijama prema trećim zemljama kvalificiranom većinom glasova zemalja članica. 

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙