FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šuica očekuje skori početak Konferencije o budućnosti Europe

BRUXELLES, 16. rujna 2020. (Hina) - Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica izjavila je u srijedu u Bruxellesu kako očekuje da će Konferencija o budućnosti Europe započeti u sljedećih mjesec do dva.

"Stekli su se uvjeti za početak Konferencije. Vrijeme curi, želimo što prije otvoriti važne teme za Europsku unija i ja se nadam da  ćemo moći započeti u sljedećih mjesec, dva dana, u Strasbourgu ili ovdje u Bruxellesu", izjavila je Šuica hrvatskim novinarima nakon govora predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen o stanju Unije. 

Konferencija o budućnosti Europe, forum koji bi europskim grrađanima trebao dati mogućnost da iskažu svoju viziju o budućoj Uniji,  trebala je početi još 9. svibnja na Dan Europe, ali je zbog pandemije to odgođeno. Šuica je sa strane Europske komisije zadužena za organizaciju te konferencije.

Ursula von er Leyen je u svom govoru o stanju Unije istaknula da u okviru Konfernije o budućnosti Europe treba razgovarati o pitanju nadležnosti za zdravstvo, koje je sada u rukama država članica. Predsjednica Komisije rekla je da treba stvoriti  snažnu europsku zdravstvenu uniju i najavila da će EU osnovati svoju vlastitu agenciju za biomedicinska istraživanja.

Najavila je da će EU sljedeće godine u Italiji sazvati globalni samit o zdravlju kako bi se svijet bolje pripremio za neke buduće pandemije. Također je rekla da treba ojačati Europsku agenciju za lijekove i Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Šuica je izjavila da će zdravlje u  svakom slučaju biti jedna od važnih tema Konferencije o budućnosti Europe bez obzira što je zdravstvo u nadležnosti država članica.

"Sada se pokazalo da EU može pomoći samo ako radimo zajedno, a ne kada se zatvaramo u nacionalizme", kaže Šuica, dodajući da se samo zajednički može doći do cjepiva i dobiti bitka protiv koronavirusa.

Šuica je rekla da je Europska komisija dobro reagirala na koronakrizu, posebice prijedlogom plana za oporavak EU sljedeće godine.  

"Sada čekamo da države članice predlože svoje planove oporavka, a ti planovi moraju biti usklađeni sa zelenim i digitalnim politikama jer su to prioriteti Europske unije", kaže Šuica.

Ističe da sredstva iz EU sljedeće generacije neće biti namijenjena samo za javne investicije u infrastukturu, nego će ih moći dobiti svi koji imaju dobre programe.

"Želim poslati poruku svim studentima, ribarima, malim poduzećima da svi oni mogu koristiti ta sredstva ako imaju dobre programe, koji moraju biti usklađeni s europskim zelenim i digitalnim politikama, na čemu će Komisija inzistirati pri evaluaciji tih programa", kaže Šuica.


 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙