"Nužno je tijekom boravka učenika u školi organizirati odmore pod kojima učenici mogu izaći iz učionice. Posebno se preporučuje da učenici izađu na otvoreno tijekom odmora kada god to vremenske prilike dozvoljavaju", stoji u dodatnim pojašnjenjima HZJZ-a vezanim uz organizaciju odmora i prehrane i rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.
HZJZ ističe kako su odmori izvan učionice nužni zbog očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja i dobrobiti učenika te zbog boljeg održavanja i usmjeravanja pozornosti tijekom nastave. Osim toga, mogućnost izlaska učenika iz učionica tijekom odmora nužna je kako bi se mogle provjetriti učionice.
Hranu pripremljenu u obiteljskom domu u higijenskim uvjetima svako dijete može donijeti i konzumirati u školi, kao što se je uobičajeno hrana donosila u školu prije pandemije.
Higijenski uvjeti podrazumijevaju pranje ruku prije pripreme obroka, pranje namirnica tekućom vodom ako se ne mogu termički obraditi (voće ili povrće) te termička obrada namirnica.
"Hranu treba uredno zapakirati da se izbjegne onečišćenje u školskoj torbi.Prije konzumacije hrane dijete treba oprati ruke vodom i sapunom. Djecu treba poticati da ne dijele hranu i piće s drugim osobama", stoji u pojašnjenjima HZJZ-a.