FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba „Erik/a – vunasti nosorog”

VARAŽDIN, 26. kolovoza 2020. (Hina) - U palači Herzer Gradskog muzeja Varaždinu u srijedu je otvorena izložba „Erik/a – vunasti nosorog”, multidisciplinarni prikaz jedinstvenog paleontološkog nalaza - fosilnih ostataka vunastog nosoroga, procijenjene starosti 20.000 godina.

 Izložba prati nalaz od otkrića fosilnih ostataka, potkrijepljeno audiovizualnim zapisima sudionika istraživanja, dok je dio izložbe posvećen zaštiti nalaza, uz rekonstrukciju pleistocenske flore i faune.

 U sklopu jednog od najvećih projekata Gradskog muzeja Varaždin, dio je posvećen gornjepaleolitičkim lovcima koji su obitavali na tom prostoru kada i Erik/a, a na kraju obilaska izložbe može se vidjeti središnji eksponat kostura s proširenom stvarnošću.

 Ostatke vunastog nosoroga pronašla je 1982. godine na području Malog Segečaka kod Ludbrega mještanka Erika Ivančić. Zato je paleontološki nalaz vunastog nosoroga dobio ime po njoj, no analizom je utvrđeno kako je riječ o muškoj jedinki.

 „Šetali smo, kao i uvijek u zimskim danima kad nema previše posla, pao je komad zemlje i tu se otkinuo veliki zub, veličine kutije šibica. Nismo znali što je pa sam zvala muzej“, prisjetila se Erika Ivančić otkrića prije 38 godina.

 Ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, Ivan Mesek, naglasio je da ovom izložbom pokazuju grad Varaždin i Varaždinska županija u Arheološkom odjelu posjeduju izuzetno važan i vrijedan fundus.

 Autorica izložbe Lovorka Štimac-Dedić dodala je da Erika/a jedini takav nalaz u Hrvatskoj, pronađen u svom originalnom kontekstu, a istovremeno i najbolje sačuvan primjerak.

 Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica kazala je da Gradski muzej Varaždin, utemeljen 1925. godine, skriva bogatstvo eksponata, poput ostataka vunastog nosoroga.

 Vesna Pascuttini Juraga, izaslanica ministrice kulture i medija, podsjetila je da je na području Varaždinske županije evidentirano više 200 arheoloških nalaza i nalazišta, a 50 arheoloških lokaliteta zaštićeno je kao kulturno dobro i upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

 Izaslanike predsjednika Vlade, saborski zastupnik Anđelko Stričak, dodao je da je, uz zaštitu 25 posto lokaliteta, svega desetak posto istraženo i ogroman je posao na istraživanju 90 posto kulturnog blaga koje je zakopano.

 Izložbu je otvorio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Damir Habijan.

 „Iako je Erika lutala ovim prostorima puno prije nego je osnovan i sagrađen naš grad, iako je puno prije nego smo došli u ovo područje njezina vrsta izumrla, ipak nam je Erika svojim otkrićem prije 37 godina pružila novi priliku i dala nam novu perspektivu, da iskoristimo ogroman potencijal koji imamo u kulturi i turizmu“, rekao je Habijan.

 Projekt „Erik/a – vunasti nosorog” ostvaren je uz potporu Ministarstva kulture i medija i Grada Varaždina. Izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2021.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙