FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Karlovačkoj županiji 12 novooboljelih, po šest u Ogulinu i Generalskom Stolu

KARLOVAC, 15. srpnja 2020. (Hina) - U Karlovačkoj županiji je 12 novozaraženih koronavirusom, po šest u Generalskom Stolu i Ogulinu, među kojima su jedna zdravstvena djelatnica ogulinske Opće bolnice te jedna zaposlenica oveće tvrtke u Generalskom Stolu pa epidemiolozi obrađuju mnoge njezine kontakte.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u Karlovcu načelnik Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije Josip Ribar rekao je da je "stanje, unatoč 12 novozaraženih, pod kontrolom" te vjeruje da će tako i ostati.

Ravnateljica Jelica Magdić rekla je da su od 49 oboljelih osoba samo dvije hospitalizirane, da nitko nije na respiratoru te da su svi ostali na kućnom liječenju pod skrbi svojih obiteljskih liječnika.

Za 12 novooboljelih slučajeva, za koje su nalazi stigli danas, Magdić je rekla da “epidemiolozi rade svoj posao i dat će svima naputke", a građanima koje epidemiolozi budu propitivali poručila je da im odgovaraju “apsolutno bez ikakvog prikrivanja podataka” kako bi mogli utvrditi sve kontakte i zaustaviti zarazu.

Magdić je također rekla da je među šestero zaraženih u Ogulinu i jedna zdravstvena djelatnica, te kako je tu prije obavljena epidemiološka obrada i ne bi trebalo biti mnogo novih kontakata koji već nisu u samoizolaciji.

U Generalskom Stolu svih šestero oboljelih je iz iste obitelji, a jedna pacijentica je radila u ovećoj privatnoj tvrtki te je imala veći broj kontakata. To je ujedno obitelj zbog koje je u karlovačkoj Općoj bolnici 25 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji jer su pri dolasku u bolnicu zatajili svoj kontakt s identificiranim zaraženim članom obitelji.

Načelnik Ribar istaknuo je kako sve bolničke službe funkcioniraju, da je zbog izolacije 25 djelatnika došlo tek do određene reorganizacije rada, a svi njihovi nalazi su negativni.

Još se utvrđuje jesu li pacijenti iz Generalskog Stola znali da su zaraženi. "Ako se potvrdi da su znali i ako su svjesno to prešutjeli, mi ih možemo prijaviti kriminalističkoj policiji, jer su svojom nepažnjom ugrozili tuđe zdravlje i život", rekao je Ribar.

Načelnik Stožera Civilne zaštite u Generalskom Stolu Damir Kolić poručio je da u njihovoj sredini, unatoč jednoj zaraženoj obitelji, nema razloga za paniku i da je sve pod kontrolom, “osim što će zbog jedne žene koja je na poslu bila u kontaktu s mnogima u svojoj firmi mnogo njih morati u samoizolaciju”.

Na konferenciji za novinare nije bio gradonačelnik Ogulina, koji je zbog zaraženosti koronavirusom u samoizolaciji i radi od kuće, no konferenciju je pratio online te je novonastalu situaciju komentirao za Hinu.

“Nije dobro, mislili smo da se širenje zaraze smiruje, a onda opet jučer i prekjučer po dvoje i danas šest novozaraženih. Čut ću se sa Županijskim stožerom, održat će se danas i sjednica ogulinskoga Gradskog stožera, pa ćemo vidjeti trebamo li još što poduzeti”, rekao je Domitrović.

Prema njegovim riječima, u Ogulinu već od 20 sati na ulici nema nikoga, jedan jedini noćni klub ne radi danima, ustanove su zatvorene za vanjske posjete, samo djelatnici rade i na ulazu im se mjeri temperatura, a na blagajnama gradskih poduzeća radi se pod maskama i to s jednim po jednim klijentom.

Međutim, Domitrović otvara pitanje je li to sve dovoljno ili su za zaustavljanje širenja zaraze potrebne nove restrikcije.

U Karlovačkoj županiji je 49 oboljelih, i to u Ogulinu 26, u Karlovcu 12, Slunju tri, Dugoj Resi dva i u Generalskom Stolu šest. Od početka pandemije dosad ukupno je oboljelo 80 osoba.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙