FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U PGŽ novih pet slučajeva koronavirusa, u KBC Rijeka devet pacijenata

RIJEKA, 15. srpnja 2020. (Hina) - Na području Primorsko-goranske županije zabilježeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom u protekla 24 sata, a u Kliničkom bolničkom centru Rijeka smješteno je devet oboljelih pacijenata, izvijestili su u srijedu iz tog KBC-a. 

Od novih pet zaraženih po dva su člana dviju obitelji, poznati kontakti iz Zagreba i PGŽ. Peta osoba je s uvezenim virusom iz Srbije, koja se nalazila u samoizolaciji, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović dodavši da je sada u toj županiji 40 aktivnih slučajeva koronavirusa,

Novi ravnatelj KBC Rijeka Alen Ružić izvijestio je da su hospitalizirani pacijenti sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom, ali ni jedan od njih nije na respiratoru.

"Mi brinemo o korona epidemiji jer želimo osigurati najbolju zdravstvenu zaštitu ne samo bolesnicima s koronavirusom nego nam je zadaća osigurati sigurnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu svim bolesnicima", rekao je Ružić. 

Istaknuo je i da je danas otprilike jedna broj hospitaliziranih pacijenata u KBC Rijeka kao na isti dan prije godinu dana, ustvrdivši kako je to dokaz da KBC obavlja svoju djelatnost normalno i pruža sve usluge. Naveo je da je povećan broj testiranja na koronavirus unutar KBC-a, u suradnji s partnerima. 

 Posjeti još nisu dopušteni, ali je od jučer omogućena prisutnost oca na porodu, kazao je Ružić. Novorođenčad imaju normalan odnos s majkom, a s hospitaliziranom djeom može bit jedan roditelj 24 sata dnevno, istaknuo je. Spremni smo i za složenije scenarije razvoja pandemije, te je pripremljen respiracijski centar s 50 respiratora, kazao je ravnatelj KBC-a.

Prosječna dob hospitaliziranih 60 godina

Predstojnica Klinke za infektivne bolesti ovoga KBC-a Biserka Trošelj Vukić rekla je da je prosječna dob hospitaliziranih s koronavirusom 60 godina. Sedmero ima upalu pluća, a troje je trajno vezano uz dodatni kisik, navela je. Jedan od pacijenta u bolnici je državljanin Sjeverne Makedonije, a ostali su hrvatski državljani.

Pročelnica županijskog upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić kazala je da su od danas sve ordinacije primarne zdravstvene zaštite u PGŽ dobile nove naputke. Korisnicima se preporučuje više nego ikad da ne dolaze fizički u ordinacije, a također i onima s potrebom za konzilijarnom zdravstvenom zaštitom, rekla je. 

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić ovom prigodom je predstavio osnovne elemente svog pristupa ravnateljskom mandatu. To su, rekao je, odnos s i komunikacija s bolesnicima, s ciljem da što bolje razumiju svoju bolest te dijagnostičke i terapijske procedure. Nadalje, usmjerit ćemo se prema jačanju kadrova, internacionalizacijom, formiranjem savjetodavnog tijela mladih stručnjaka i obnavljanjem kadra. Treći stup su materijalni uvjeti, uz osiguranje financijske stabilnosti i praćenje gradnje nove bolnice, kazao je. 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙