FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba hrvatskog dizajna ove godine prvi put online

ZAGREB, 13. srpnja 2020. (Hina) -  Bijenalna izložba hrvatskog dizajna 19/20 u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) prvi put održat će se većim dijelom u listopadu na novoj online platformi, a prijave za ovogodišnje, jedanaesto izdanje otvorene su do 17. srpnja.

Riječ je o središnjoj strukovnoj dizajnerskoj manifestaciji u Hrvatskoj koja od 1999. okuplja najkvalitetnije dizajnerske radove nastale tijekom dvogodišnjeg razdoblja u svim područjima dizajnerskog djelovanja, a uključuje i studentsku sekciju koja daje uvid u sva aktualna postignuća u visokoškolskoj dizajnerskoj edukaciji.

S obzirom na posebne okolnosti uvjetovane epidemijom koronavirusa, kao i velika oštećenja koja je u potresu pretrpio Muzej za umjetnost i obrt, u kojem se izložba održava od 2010., glavnina izložbe seli na platformu Izložbe hrvatskog dizajna, dok će se u MUO u studenom održati izložba nagrađenih radova uz promociju Pregleda hrvatskog dizajna 19/20 na 300-ak stranica te svečanu dodjelu Nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva u 8 profesionalnih i 8 studentskih kategorija.

"Cilj izložbe je autentično dokumentirati trenutak dizajnerske profesije unutar dvogodišnjeg perioda, prostrti pred publiku panoramsku sliku visokopostavljenih profesionalnih standarda te relevantnih tendencija koju u datom trenutku želimo zabilježiti kao svojevrsni oslonac i podsjetnik za budućnost", ističu iz HDD-a.

Dodaju i kako dvojezični Pregled predstavlja više od samog kataloga manifestacije - u prvom segmentu uključuje eseje i intervjue domaćih i međunarodnih stručnjaka u području prakse, kritike i teorije dizajna i nastoji hrvatski dizajn kontekstualizirati, kritički propitati i arhivirati. Drugi i najveći segment publikacije sadrži detaljan prikaz svih selektiranih radova u sedam kategorija, a treći prezentira aktivnosti Hrvatskog dizajnerskog društva u razdoblju između dvije bijenalne izložbe.

Ovogodišnje kategorije su Dizajn vizualnih komunikacija, Industrijski / produkt dizajn, Dizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt / proizvod, Prostorne i grafičke intervencije i sistemi, Cjeloviti projekt / proizvod te Koncept / inicijativa / kritički dizajn.

Posebna Nagrada HDD-a za životno djelo ove će godine biti dodijeljena industrijskoj dizajnerici Blaženki Kučinac. Najboljem radu u selekciji za Izložbu hrvatskog dizajna 19/20 dodijelit će se i Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva.

O odabiru radova i nagradama odlučuje Selekcijska komisija i Međunarodni ocjenjivački sud u sastavu Sanja Bachrach Krištofić, Karlo Kazinoti, Željko Serdarević, Svjetlana Despot, Marko Pavlović, Lea Vene, Vedran Židanik, Bojan Hadžihalilović (BiH) i John L. Walters (UK).

Objava rezultata natječaja bit će 1. rujna, online izložba lansirat će se 20. listopada.

Prijave su putem online prijavnice na novom webu www.izlozba.dizajn.hr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙