FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krapina: U županiji jedan novozaraženi; Kolar: Situacija pod kontrolom

KRAPINA, 9. srpnja 2020. (Hina) - U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije otkrivena je jedna novozaražena osoba, a ukupno ih je sedam, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare Županijskoga stožera Civilne zaštite na kojoj je župan Željko Kolar rekao da "situacija još nije pobjegla kontroli".

Novooboljela osoba dolazi s područja općine Huma na Sutli.

Bojana Mahmutović iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo rekla je kako se pet osoba liječi kod kuće, a dvije u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Jedna je osoba na respiratoru, a jedna pod pojačanim zdravstvenim nadzorom.

"Kod tih sedam novozaraženih raspon godina je od sedam do 60 godina. Pet osoba se zarazilo u Zagrebu preko poslovnih kontakata, a dvije interfamilijarnim prijenosom”, rekla je Mahmutović.

Dodala je kako je u izolaciji 114 osoba, a većina njih bila je u kontaktu s ljudima na području Zagreba, na vjenčanjima, krstitkama te prvim pričestima.

„Stoga apeliramo na građane da, ako imaju mogućnost, takve situacije odgode ili nose maske u slučaju većih okupljanja“, rekla je Mahmutović.

Načelnik Stožera Anđelko Ferek Jambrek je istaknuo da je u posljednja 24 sata testirano 48 osoba, a dosad ukupno 3278. Za sedam osoba još se čekaju rezultati.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je kako situacija "još nije pobjegla kontroli".

„Austrija i Slovenija ni u jednom trenu nisu ukinule mjere obaveznog nošenja maski u trgovinama, ljekarnama, i mislim da bismo to trebali uvesti odmah danas ako već nismo prije 10 dana, kad smo trebali”, rekao je Kolar.

Dodao je kako u Krapinsko-zagorskoj županiji nije bilo nijednog slučaja zaraze vezanog uz ugostiteljski objekt ili toplice, što dokazuje da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

Župan je pozvao i sve mještane te goste da se pridržavaju mjera kako se ne bi ponovile veće restrikcije.

„Nećemo zaustaviti gospodarstvo, to nećemo moći izdržati. Morat ćemo naučiti živjeti s virusom dok se ne nađe cjepivo, balansirati između zdravlja i zadržavanja uvjeta za gospodarstvo“, istaknuo je župan Kolar.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙